perjantai, 17 toukokuun

Kuopion kaupungin tilanne kriisiytyy ilman säästöjä.

Kuopion kaupunki hakee suuria säästöjä. Video: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Jenni-Maarit Koponen,

Veera Järvenpää

Kuopion kaupungin palveluista ja investoinneista leikataan lähivuosina 33,3 miljoonaa euroa, jos talouden tasapainottamissuunnitelma kelpaa kaupunginvaltuustolle. Sopeutustoimenpiteet jaksottuvat usealle vuodelle ja ne kohdistuvat investointeihin, palveluverkkoon, omaisuuteen sekä konsernirakenteeseen ja myös henkilöstöön. Kokonaistavoite sopeutuksissa on 35 miljoonaa euroa.

– Olemme pyrkineet löytämään keinot, jotka mahdollistaisivat kovan tavoitteen saavuttamisen, mutta olisivat mahdollisimman vähän vahingollisia kaupungin kasvulle ja kehitykselle, sanoo Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti.

Kaupunki suunnittelee lakkauttavansa perusopetusta ja varhaiskasvatusta vähäväkisiltä alueilta. Uudet ja peruskorjattavat päiväkodit ovat kooltaan 8–10-ryhmäisiä kaupunkialueella ja vähintään 4-ryhmäisiä maaseutualueella.

Uudet koulut ja päiväkodit suunnitellaan yhteisiin palvelukeskuksiin.

Lakkautettavaksi suunnitellaan päiväkodit Onnela, Hirvilahti, Puistola, Rantapuisto, Muuruvesi, Pajulahti, Vehkalampi ja Palonurmi. Uusia suurempia päiväkoteja suunnitellaan lakkautettavien Neulasen ja Tuohikontin, Suopursun, Karpalon, Tuulentuvan, Toukolan, Paimenpojan, Aittolammen ja Kelloniemen päiväkotien tilalle.

– Tavoitteena on lisätä päiväkotien käyttöastetta ja tarjota varhaiskasvatusta terveellisissä ja turvallisissa tiloissa, jotka mahdollistavat laadullisesti toimivan varhaiskasvatuksen, sanoo Lahti.

Yhdysluokat siirtyvät historiaan

Koulujen osalta Kuopio keskittyy turvaamaan keskeisen kaupunkialueen ja maaseudun suurimpien taajamien palvelut.

Jos koulujen oppilasmäärät eivät jatkossa noudattaa valtuuston asettamia raja-arvoja, ne lakkautetaan. Yhdysluokista luovutaan eli tulevaisuudessa alakouluissa on oltava vähintään 23 oppilasta vuositasoa kohden. Yläkoulujen osalta opetus toteutetaan vähintään kaksisarjaisina.

– Tiivistämme perusopetuksen palveluverkkoa sinne, missä on suurin palvelutarve ja kysyntä, sanoo Lahti.

Investoinneissa vähintään yksi kouluhanke jätetään toteuttamatta. Myös Särkiniemeen suunniteltu uusi alakouluhanke jätetään toteuttamatta. Kuopio peruttaa päätöksen rakentaa eteläiseen Kuopioon yläkoulu. Kuopio jättää myös toteuttamatta vähintään yhden 10-luokkaisen päiväkodin.

Opetusta vähennetään tuntijaon ylittävien tuntien ja lukion soveltavien opintojaksojen osalta. Kaupunki suunnittelee myös supistavansa päiväkotien aukioloaikoja.

Kulttuurilaitosten palveluja sopeutetaan myös toiminnallisesti.

Kuopiolle on velvoite ryhtyä tasapainotukseen noudattaakseen kuntalakia, joka säätää talouden tasapainotuksesta.

Päätösprosessi läpi toukokuussa

Sopeutusohjelman välittömät säästövaikutukset ovat 325 000 euroa ja ensi vuoden talousarviota sopeutustoimet keventävät 9,9 miljoonalla eurolla. Suunnileen yhtä suuret vuosittaiset leikkaukset kohdistuvat myös taloussuunnitelmakauteen 2026–2027, jolloin säätöjä haetaan yli 19,2 miljoonaa euroa.

Henkilöstöön leikkaukset osuvat kolmen seuraavan vuoden aikana 4,75 miljoonalla eurolla. Säästöt eivät pääty vuoteen 2025, vaan sopeutuskauden jälkeen palveluverkosta ja investoinneista vähennetään vielä noin 4 miljoonaa euroa.

Suurimmat säästöt kohdistuvat palveluihin, palveluprosesseihin ja hallintoon.

Tasapainottamissuuunitelmaa on käsitelty valtuustoseminaarissa, ja sitä on ollut laatimassa niin luottamushenkilöitä kuin viranhaltijoitakin. Tänään julkistettu tasapainottamissuunnitelma menee seuraavaksi kaupunginhallitukseen ensi maanantaina 6. toukokuuta. Kaupunginvaltuusto päättää siitä 20. toukokuuta. Käytännössä talouden tasapainottamisen lopullinen euromäärä jää kaupunginvaltuuston linjattavaksi.

Tasapainotusohjelmassa ei ole huomioitu kertaluontoisia eriä. Ohjausryhmä ei ottanut kantaa myöskään veronkorotuksiin.

Juttua päivitetty 2.5.2024 klo 14:35: lisätty kaupunginjohtaja Soile Lahden kommentit.

Jaa.
Exit mobile version