sunnuntai, 19 toukokuun

Puijolla korjausta odottavat hyppyrimäet ja Väinölänniemellä stadionin katsomo. Ensimmäisenä säästöohjelman käsittelyn aloittaa kaupunginhallitus.

Kuopion kaupungin talouden tasapainotusohjelma koskee myös kaupungin liikuntapaikkoja. Rahaa on ollut tarkoitus suunnata Puijon urheilulaaksoon ja Väinölänniemen stadionille.

Ohjelmassa ehdotetaan, että Puijon hankkeiden osalta säästetään viisi miljoonaa ja Väinölänniemellä miljoona euroa. Loput tavoitteena olevasta 8,5 miljoonan euron säästöistä haetaan lykkäämällä muita pienempiä hankkeita.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi Puijon urheilulaakson suunnitelmien lykkäämistä. Viimeisin kuntoon laitettu kohde alueella on jalkapallokentälle laitettu tekonurmi.

Viime joulukuussa opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi alueelle tälle vuodelle 750 00 euroa jalkapallokenttien rakentamiseen. Kaupungin taloustilanne tulee vaikuttamaan myös niiden toteutumiseen.

Puijon mäkien tilanne odottaa ratkaisua

Puijolla kaupungin rahaa tarvittaisiin myös hyppyrimäkien kunnostukseen. Mäkien kunnostaminen on mukana kaupungin ja Suomen hiihtoliiton välisessä kumppanuussopimuksessa. Alustava summa on neljä miljoonaa euroa. Mäkihypyn ja yhdistetyn valmennustoiminta on keskitetty Puijolle.

Viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö nosti Puijon hyppyrimäkien kunnostamisen valtakunnallisesti merkittäväksi huippu-urheiluhankkeeksi. Ministeriö esitti niiden parantamiseen 750 000 euroa.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkankaan mukaan tätäkin hanketta joudutaan nyt tarkastelemaan. Tavoitteena on saada hankkeeseen lisää valtion tukea.

– Meillä ei ole niin paljon mäkihyppääjiä Kuopiossa, että olisi perusteltua käyttää yksinomaan kaupunkilaisten veroeuroja, Vähänkangas sanoo.

Tilanteeseen vaikuttaa myös huhtikuussa huomattu K90 -hyppyrimäen sortumavaara. Mäen huono kunto tuli esille kuntotarkastuksen yhteydessä. Hyppyrimäen vauhtimäen rungossa ja rakenteessa on vakavia vaurioita.

Väinölänniemen katsomo on huonossa kunnossa

Väinölänniemen stadionilla pikaista kunnostusta odottaa betoninen katsomorakennus. Stadionin katsomossa on istumapaikkoja 2 000 katsojalle.

– Se menee käyttökieltoon ellei jotain tehdä, Vähäkangas kertoo.

Stadion on ollut ainoa paikka yleisurheilla Kuopiossa. Sen käytöstä tehdään parhaillaan tarveselvitystä.

Paikka on merkittävä myös erilaisten tapahtumien muun muassa Kuopiorockin osalta.

Vähäkankaan mukaan tavoitteena on pitää stadion sellaisessa kunnossa, että siellä voidaan urheilla ja järjestää tapahtumia.

Väinölänniemellä on ollut urheilukenttä vuodesta 1906 lähtien.

Liikuntapaikat kannattaa pitää kunnossa

Se, kuinka Kuopion kaupungin säästötavoitteet koskevat kaupungin liikuntapaikkojen ylläpitotasoa ja käyttömaksuja on vielä auki.

Ylläpidon kannalta ei ole vielä mietitty säästöjä tuovia konkreettisia toimenpiteitä.

– Jos niiden hoitotasoa laskettaisiin merkittävästi, tai jopa suljettaisiin, kertyvä säästö ei korvaa hyötyä, mikä niistä saadaan, Vähäkangas sanoo.

Hän suhtautuu maltillisesti myös käyttömaksujen korottamiseen. Hintoja tullaan tarkistamaan, mutta radikaaleja nostoja ei haluta tehdä. Päätöksissä halutaan huomioida myös vähävaraisemmat asukkaat.

Liikuntapaikkoja käyttävien ihmisten määrää ei ole tarkoitus vähentää maksuja korottamalla. Tavoitteena on saada lisää kävijöitä.

– Olemme saaneet nyt hyvin liikkeelle nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Emme halua menettää heitä, Vähänkangas kertoo.

Viime viikolla valmistunutta Kuopion talouden tasapainotusohjelmaa käsitellään ensimmäisen kerran kaupunginhallituksessa 6.5.2024. Kaikkiaan tavoitteena on säästää 35 miljoonan euroa vuoden 2027 loppuun mennessä.

Juttua varten haastateltiin myös Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen johtajaa Janne Hentusta.

Jaa.
Exit mobile version