lauantai, 12 lokakuun

Kuopion vankilan remontista puhkesi iso riita, josta Pohjois-Savon käräjäoikeus on nyt antanut tuomion.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kuopiolaisyrityksen maksamaan Senaatti-kiinteistöille lähes miljoona euroa vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeudessa käsitelty riita koski vuonna 2018 alkanutta Kuopion vankilan remonttia, johon valtion omistama Senaatti-kiinteistöt valitsi urakoitsijaksi Ykkös Infra -nimisen yrityksen.

Keväällä 2019 Senaatti-kiinteistöt purki Ykkös Infran kanssa tekemänsä sopimuksen. Syynä oli Senaatti-kiinteistöjen mukaan urakan viivästyminen ja siinä tehdyt virheet.

Sen jälkeen toinen yritys remontoi vankilan loppuun, ja joutui Senaatti-kiinteistöjen mukaan myös runsaasti korjaamaan ja purkamaan Ykkös Infran tekemiä töitä.

Ongelmia sääsuojauksessa ja työturvallisuudessa

Ykkös Infra haastoi Senaatti-kiinteistöt sopimusrikkomuksesta oikeuteen ja vaati vahingonkorvauksia ja saatavia tehdystä työstä. Yrityksen mukaan Senaatti-kiinteistöillä ei ollut oikeutta purkaa sopimusta.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan sillä oli oikeus purkaa sopimus, ja se oli jo maksanut Ykkös Infralle tehdystä työstä.

Senaatti-kiinteistöt purki sopimuksen, koska sen mukaan Kuopion vankilan urakka eteni selvästi aikataulustaan jäljessä ja olisi viivästynyt edelleen.

Lisäksi remontissa oli Senaatti-kiinteistöjen mukaan tehty useita virheitä, joista tilaaja oli toistuvasti huomauttanut.

Esimerkiksi talvella rakennustyömaa oli puutteellisesti suojattu sään vaikutuksilta. Työturvallisuuden laiminlyöntien vuoksi töitä jouduttiin jopa keskeyttämään.

Molemmat osapuolet tyytymättömiä

Käräjäoikeus asettui Senaatti-kiinteistöjen kannalle. Oikeuden mukaan todisteet osoittavat, että Ykkös Infran urakka viivästyi yrityksestä johtuvista syistä, ja siinä oli olennaisia puutteita ja virheitä.

Oikeus hylkäsi Ykkös Infran kanteen ja vahvisti, että Senaatti-kiinteistöillä oli oikeus purkaa sopimus. Se myös velvoitti Ykkös Infran maksamaan Senaatti-kiinteistöille korvauksia ja kaksi kolmasosaa sen oikeudenkäyntikuluista, yhteensä runsaat 980 000 euroa.

Osan Senaatti-kiinteistön korvausvaateista käräjäoikeus hylkäsi.

Ykkös Infra on ilmoittanut olevansa tyytymätön koko tuomioon. Senaatti-kiinteistöt ilmoitti olevansa tyytymätön siihen, että osa sen vaatimuksista hylättiin.

Määräaika tuomiosta valittamiselle on 1. marraskuuta ja vastavalitukselle 15. marraskuuta.

Jaa.
Exit mobile version