sunnuntai, 27 lokakuun

Yli kolmannes kuntien teknisen alan asiantuntijoita eläköityy vuoteen 2031 mennessä, mutta uusia tekijöitä ei löydy. Erityisen vaikea tilanne on kaavoituksen puolella.

Suomessa on huutava pula kaavoitusalan asiantuntijoista eikä nykyinen koulutustarjonta vastaa kaavoittajien tarpeeseen.

Haasteita työvoiman saatavuudesta maankäytössä ja kaavoituksessa raportoi peräti 60 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista. Luku selviää Kuntaliiton vuoden 2022 selvityksestä.

– Pulaa on myös rakennusvalvonnan ja kiinteistönmuodostuksen henkilöstössä, mutta kaavoittajat nousivat selkeästi esiin Kuntaliiton selvityksessä, kertoo yhdyskunta ja ympäristö -yksikön kehittämispäällikkö Anne Jarva.

Kuntaliiton mukaan lähes puolet sen kyselyyn vastanneista kertoi palvelutason heikentyneen tai hankkeiden lykkääntyneen. Lisäksi puolet kunnista arvioi lupaprosessien hidastuneen ja yli kolmanneksen mukaan työvoimapula on vaikuttanut rakentamisen laatuun.

Kunta ei kiinnosta työnantajana

Asiantuntijapula on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja näyttää pahenevan tulevaisuudessa, kun kuntien rekrytointitarpeet kasvavat muun muassa vihreän siirtymän takia. Yli puolet kunnista arvioi, että niiden kaavoituksen ja maankäytön työntekijätarve kasvaa lähivuosina.

Samaan aikaan Kuntaliiton mukaan teknisen toimen asiantuntijoista jopa 38 prosenttia tulee eläköitymään vuoteen 2031 mennessä. Eniten työntekijöitä eläköityy Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tilannetta hankaloittaa se, ettei tekijöitä ole. Samoista osaajista kisaavat sekä kunnat että yritysmaailma. Kuntaliiton mukaan jopa puolitoistakertainen määrä kouluista valmistuvia teknisen toimen osaajia päätyy töihin nimenomaan yksityiselle puolelle.

– Rakentaminen ja hankekehitys keskittyvät lisäksi suuriin kaupunkeihin ja kaupunkiseutuihin, sanoo Kuntaliiton Jarva.

Savonia aloittaa koulutuksen

Pohjois-Savossa tilanne saattaa helpottaa, sillä Savonia-ammattikorkeakoulu alkaa pian kouluttaa Kuopiossa kaavoittajia maakunnan kunnille ja kaupungeille.

Alkuun kohderyhmänä ovat kuntien ja kaupunkien teknisen toimen henkilöstö, joilla on koulutustaustaa ja alan työkokemusta rakennusinsinöörin, maanmittausinsinöörin, rakennusarkkitehdin tai vastaavan soveltuvan koulutustaustan töistä.

– Pilotin jälkeen koulutus laajenee valtakunnalliseksi, kertoo Savonian jatkuvan oppimisen johtaja Riitta Turjamaa.

Kuntaliiton Jarva suhtautuu Savonian suunnittelemaan koulutukseen myönteisesti.

– Voi ajatella, että Itä-Suomessa koulutettu henkilöstö palvelee nimenomaan sitä omaa aluetta. Ihmiset kiinnittyvät usein töihin niille alueille, joilla opiskelevat.

Ilman kaavaa ei rakenneta

Noin 9 000 asukkaan Leppävirralla on toistaiseksi kaavoittaja, mutta tämä on jättämässä työnsä. Kunta on maaliskuusta saakka rekrytoinut uutta tekijää.

– Nyt olemme löytämässä tekijän. Haemme hänelle mahdollisuutta osallistua Savonian koulutukseen ja siten pätevöityä kaavoittajaksi, kertoo kunnanjohtaja Matti Raatikainen.

Raatikainen pitää koulutuspaikkojen vähyyttä ongelman perimmäisenä syynä. Lisäksi pienessä kunnassa kaavoittaja voi olla paljon vartija ja työ voi olla varsin yksinäistä.

– Kun tarjonnasta on pulaa, meidän kokoluokkamme kunnat eivät ehkä ole vetovoimaisimpia. Toki ongelmia on ollut myös suuremmissa kaupungeissa.

Käytännössä kaavoittajapula voi Raatikaisen mukaan tarkoittaa sitä, ettei kaavoituksia voida viedä eteenpäin. Kuntalaisen näkökulmasta kaavan seisahtuminen pysäyttää myös rakennussuunnitelmat.

– Yksinkertaisimmillaan kaavoittajan puute saattaa torpata toiveita rakentaa vaikka mökki, koska pääsääntöisesti rakentaminen edellyttää voimassa olevaa kaavaa.

Jaa.
Exit mobile version