Savion aseman sähköradan rakenteita vaurioitettiin maanantaina. Sieltä anastettiin kuparikaapelia.
Eilen maanantaina Keravalla tapahtunut kuparivarkaus ei ole tavanomainen, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Sampsa Aukio Itä-Uudenmaan poliisista.
Savion aseman sähköradan rakenteita vaurioitettiin, ja sieltä anastettiin paluuvirtakaapelia eli kuparikaapelia. Poliisi käynnisti esitutkinnan tapauksesta. Poliisille on tänä vuonna ilmoitettu vastaavanlaisista junaratojen kaapeleihin kohdistuneista teoista seitsemän kertaa.
Maanantainen teko pysäytti raideliikenteen pääradalla kokonaan.
– Vaikutukset ovat tällä kertaa olleet poikkeuksellisen suuria, Aukio toteaa.
Toimialajohtaja Juuso Kummala Väylävirastosta sanoo, että junaradan sähköratarakenteissa oleva kupari mahdollistaa junien liikennöinnin. Kuparia käytetään myös vanhoissa tietoliikennekaapeleissa. Jos näitä vahingoitetaan, liikenne lakkaa.
Kummalan mukaan korjausarvio riippuu teossa aiheutuneista vaurioista ja siitä, paljonko kaapelia on viety.
– Korjaaminen on yleensä ottanut tunnista muutamaan tuntiin, riippuen kohteesta ja sen haastavuudesta.
Poliisi tutkii maanantain tapausta rikosnimikkeillä varkaus ja liikenteen häirintä. Epäiltyjen tekijöiden määrästä ei ole tietoa eikä heitä ole tavoitettu.
Varastettua kuparia yritetään kaupata
Rikoskomisario Sampsa Aukion mukaan kuparivarkaudet ylipäänsä ovat kohtuullisen tyypillisiä.
– Kupari on materiaalina arvokasta ja suhteellisen helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta. Sitä kautta se on houkutteleva kohde anastusrikoksille, hän kertoo.
Helsingissä toimiva Kannon Romu ostaa romukuparia. Sen toimitusjohtaja Jouni Merikanto kertoo, että kuparin ostohinta yksityisasiakkaalle on noin seitsemän euroa kilolta.
Merikannon mukaan monenlaiset merkit saattavat kieliä siitä, että joku yrittää kaupata varastettua kuparia.
– Hälyttävä merkki on paku ovelle tai jonkinlainen lainaperäkärry.
Merikannon epäilys herää myös, jos hän näkee että putkia on pätkitty tai samanlaista kaapelia isompi erä.
– Kysyn suoraan, mistä ne ovat peräisin. Jos vastaus on epämääräinen, että ne ovat vaikka mummon autotallista tai vastaavaa, niin sitten jää minulta ostamatta.
Hän kertoo myös tarkistavansa ostajalta aina henkilöllisyyden, jotta tästä jää jälki.
Merikanto kertoo havaitsevansa mahdollisia huijaustapauksia vuodessa noin 10–20, mikä tarkoittaa murto-osaa kaikista myyjistä. Hän toteaa, että pitkä kokemus alalla on myös opettanut tunnistamaan, kuka on oikealla asialla ja kuka ei.
– Se paistaa vähän niin kuin päälle, aina.
Juttua korjattu 31.12.2024 kello 14.38: Jutun lopussa todettiin aiemmin, että Merikanto havaitsee huijaustapauksia vuodessa noin 10–20, mikä tarkoittaa murto-osaa kaikista ”ostajista”. Oikea sana on kaikista ”myyjistä”.