keskiviikko, 3 heinäkuun

Maailman terveysjärjestö WHO painottaa raskaana olevien testausta ja hoitoa, koska kuppa voi tarttua äidistä vauvaan. Heidän hoitoonsa tarkoitetulla lääkkeellä on kova kysyntä.

Kupasta voi tulla mieleen 1800-luvun bordellit ja elohopeahoidot. Tauti oli yleinen ja hengenvaarallinen prostituoiduille, heidän asiakkailleen ja näiden vaimoille. Se saattoi myös siirtyä raskaana olevasta naisesta sikiöön kohtalokkain seurauksin.

1900-luvun alkupuolella penisilliinin keksimisen myötä kupalle löytyi tehokas hoitokeino, mutta kokonaan sitä ei ole selätetty vieläkään.

Päinvastoin, kuppa on yleistynyt Suomessa ja maailmalla viime vuosina.

Yhdysvalloissa kehitys on niin huolestuttavaa, että testausta lisätään. Myös Maailman terveysjärjestö WHO painottaa testauksen ja hoidon piiriin pääsyn merkitystä.

Suomessa raportoitiin 457 kuppatartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin vuonna 2023. Tapauksia oli 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteessa väestöön kuppatapausten määrä ei ole suuri, mutta se on enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 1995 lähtien, johon rekisteri ulottuu.

Tänä vuonna tapauksia on raportoitu 128.

Yhdysvalloissa kuppaa yhtä paljon kuin 50-luvulla

Myös Yhdysvalloissa kuppatartuntojen määrä on kasvanut parinkymmenen vuoden aikana.

Uusimmat tiedot tapauksista ovat vuodelta 2022, jolloin tartuntojen määrä saavutti 1950-luvun tason, kertoo kesäkuussa 2024 Jama medical News -verkkolehdessä julkaistu artikkeli.

Tauti oli jo vähenemään päin 2000-luvun alussa, jonka jälkeen sen testaus väheni. HIV ja hepatiitti B-virus saivat kuppaa enemmän huomiota terveydenhuollossa. Kaikki sairastuneet eivät myöskään tunnista kupan oireita, eivätkä ymmärrä hakeutua hoitoon.

Tapaukset ovat lisääntyneet myös koronapandemian seurauksena, kun terveydenhuolto on ollut kuormittunutta ja ihmisten elämä monin tavoin tavallisesta poikkeavaa. Tämä ei kuitenkaan yksin selitä kupan yleistymistä, joka alkoi jo aiemmin.

Vuonna 2022 Yhdysvalloissa raportoitiin 207 255 kuppatapausta, kertoo terveysuhkista tietoja keräävä U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 17 prosenttia.

Tapauksiin sisältyi 3 755 synnynnäistä kuppatapausta ja 282 sikiön tai vauvan kuolemaa.

Synnynnäinen kuppa on lisääntynyt sitä mukaa, kun tauti on yleistynyt 15–44-vuotiaiden naisten keskuudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Raskaana olevien naisten oikea-aikaisen testauksen ja riittävän hoidon puute liittyi valtaosaan synnynnäisistä kuppatapauksista. Testauskäytännöt vaihtelevat eri osavaltioissa.

Testausta päihde- ja ensiapuasemille

Nopeasti lisääntyvän synnynnäisen kupan vuoksi Yhdysvaltain synnytyslääkäreiden ja gynekologien järjestö (ACOG) päivitti huhtikuussa suosituksensa kupan seulonnasta raskauden aikana.

Aiemmin ACOG suositteli yleistä seulontaa ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ja lisäseulontaa niille, jotka ovat vaarassa saada kupan esimerkiksi asuinalueensa korkean kupan esiintyvyyden vuoksi. Ongelmana oli kuitenkin se, ettei terveydenhuollossa ollut aina tietoa, ketkä ovat riskitapauksia.

Päivitetyssä ohjeessa suositellaan, että kaikki raskaana olevat testataan raskauden alkuvaiheessa sekä viimeisen kolmanneksen aikana ja vielä synnytyksen yhteydessä.

Sosioekonomisista eroista johtuen osa raskaana olevista on rajoitetusti synnytystä edeltävän hoidon piirissä, joten testausta on pyritty lisäämään esimerkiksi päihdekeskuksissa ja ensiapuasemilla, joihin ihmiset hakeutuvat hoitoon myös muista syistä. Siellä raskaana olevat tavoitetaan ja heidät voidaan ohjata kuppatestiin.

Lääkkeillä on kova kysyntä

Raskaana oleville ja vastasyntyneille tarkoitetun Penicillin G benzathine -lääkkeen kysyntä on kasvanut niin voimakkaasti Yhdysvalloissa, että lääkeyhtiö Pfizerillä on ollut toimitusvaikeuksia.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on sallinut tilapäisesti toisen lääkeyhtiön, Delbert Pharman, vastaavan tuotteen eli Extencillinen maahantuonnin. Lääke ei ole FDA:n hyväksymä, mutta se on virallisesti markkinoilla muissa maissa.

Terveyskirjasto Duodecimissa kesäkuussa 2023 julkaistun artikkelin mukaan mukaan sikiön varhainen tartunta johtaa kohdunsisäiseen kuolemaan neljässä tapauksessa kymmenestä.

Suomessa kuppa kuuluu raskauden aikana seulottaviin infektiotauteihin. Neuvolaseulonnoissa löytyy nykyisin 8–10 uutta kuppatapausta vuosittain. Tartunta sikiöön voidaan estää äidin mahdollisimman varhaisella hoidolla.

Kahdeksan miljoonaa uutta kuppatartuntaa

Maailman terveysjärjestön (WHO) toukokuussa julkaiseman raportin mukaan uusia 15–49-vuotiaiden kuppatapauksia oli maailmanlaajuisesti kahdeksan miljoonaa vuonna 2022.

Kasvua oli noin miljoona edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten kuppa lisääntyi Amerikan ja Afrikan mantereilla.

Myös synnynnäiset kuppatartunnat lisääntyivät maailmanlaajuisesti. Niitä oli 523 tapausta kohden sataatuhatta elävänä syntynyttä vauvaa.

WHO pyrkii estämään niin kupan, HIVin kuin hepatiitti B-viruksen leviämisen äideistä vauvoihin. Lähes 75 prosentilla maista on kansalliset suunnitelmat tätä varten.

WHO:n tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä yli 95 prosentille raskaana olevista naisista tehtäisiin kuppatesti, ja tarvittaessa he saisivat myös hoitoa.

Jaa.
Exit mobile version