Alan ongelmia on käsitelty Kyberturvallisuuskeskuksen vetämässä työryhmässä.
Valokuitutyömaiden kaivuuvahingot ovat selvä turvallisuusriski, mutta nopeaa ratkaisua ongelmaan ei ole luvassa. Laki velvoittaa valokuituverkkoja kaivavia urakoitsijoita huolellisuuteen, mutta väärinkäytöksiin on hankala puuttua.
Yle uutisoi tänään, että kaivuutyöt ovat vaurioittaneet eri puolilla Suomea maan alle sijoitettua tärkeää infraa, kuten kaukolämpö- ja sähköverkkoa sekä tietoliikennekaapeleita. Alan toimijoiden mukaan osa valokuituverkkoa rakentavista yrityksistä ei piittaa laista, säännöistä tai ohjeista.
Erityisasiantuntija Lauri Mustonen liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo, että ministeriössä ollaan tietoisia alan haasteista. Hän painottaa, että valokuituverkkojen rakentajalla on vastuu siitä, että työ tehdään sääntöjen mukaan.
Yle kysyi asiasta myös liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteelta (ps.), mutta hän ei vastannut haastattelupyyntöön.
Kunnilla on vaikeuksia valvoa työmaita
Alaan liittyviä ongelmia on käsitelty liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen vetämässä työryhmässä, kertoo vanhempi varautumisasiantuntija Tuomas Seppälä Huoltovarmuuskeskuksesta.
– Laki velvoittaa kaivajayrityksiä jo nyt selvittämään maan alla olevat rakenteet. Kyse ei ole siitä, ettei säädöstöä olisi olemassa, Seppälä sanoo.
Käytännössä urakoitsijat siis rikkovat lakia, kun ne laiminlyövät kaapelinäytöt. Esimerkiksi DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto on kertonut, että osa yrityksistä ei pyydä tai malta odottaa kaapelinäyttöä.
Rakentamista valvovat Suomessa pääasiassa kunnat.
Kunnilla on kuitenkin vaikeuksia valvoa työmaita, koska valokuituverkon rakentamisbuumi on niin kova. Tällä hetkellä kunta ei voi lähtökohtaisesti kieltää kaivuuta, vaikka voikin antaa siitä määräyksiä.
Yhdyskuntarakentamislakia ollaan parhaillaan uudistamassa, mutta laki on tulossa eduskunnan käsittelyyn vasta vuonna 2026.
Liikenne- ja viestintäministeriön tavoitteena on, että valokuituverkon rakentaminen olisi nopeaa, tehokasta ja joustavaa.
– Jos alaa säädellään voimakkaasti, tehokkuus ja joustavuus kärsivät. Tasapainoa siis tarvitaan, Lauri Mustonen sanoo.
Huoltovarmuuskeskus: varayhteydet varmistavat huoltovarmuuden
Ylen uutisoinnin jälkeen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tiedotti, että sen tietoon on tullut tänä vuonna satoja vakavia vaaratilanteita valokuitukaapeleiden kaivuutöissä. Kaivinkoneella on kaivettu vaarallisen lähellä maakaasuputkea tai sähkökaapelia.
Ylen haastattelemat eri alojen toimijat sanovat, että kaivuuvahingot ovat uhka jopa huoltovarmuudelle.
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kyse on ennemminkin palveluiden toiminnan vaarantumisesta kuin varsinaisesta huoltovarmuuden vaarantumisesta.
– Tärkeät runkoyhteydet on varmistettu varayhteyksillä. Yksittäinen kaivuuonnettomuus ei voi aiheuttaa ongelmia kovin laajalla alueella, mutta ongelmia voi ilmetä, jos katkoksia on useita samanaikaisesti, Seppälä sanoo.
Hänen mukaansa myös esimerkiksi sairaalojen sähkö- ja tietoliikenneyhteydet on varmistettu niin, että ne toimivat yksittäisestä vahingosta huolimatta.