perjantai, 17 toukokuun

Vuosittain tämän kokoluokan, 2.0 magnitudin, maanjäristyksiä tapahtuu Suomessa yleensä yhdestä kahteen.

Kuusamossa tapahtui torstaiaamuna hieman ennen kello kuutta 2.0 magnitudin maanjäristys.

Suomen oloissa tämän kokoluokan maanjäristys on isomman puoleinen, kertoo Helsingin yliopiston seismologi Jari Kortström. Vuosittain tämänkaltaisia järistyksiä tapahtuu yleensä yhdestä kahteen.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutti kertoo viestipalvelu X:ssä saaneensa runsaasti kansalaishavaintoja järistyksestä, joka on kuulostanut ukkosen jyrinältä. Kortström kertoi Ylelle puoli kymmenen aikaan torstaiaamuna, että Kuusamon maanjäristyksestä on tullut kymmenkunta havaintoa.

– Kuvauksissa on kerrottu, että ”kuin rekka olisi mennyt mökin vierestä”. Maanjäristyksen kerrotaan myös herättäneen yöunilta, Kortström listaa ihmisten tuntuvuushavaintoja.

Kuusamossa maanjäristykset eivät ole poikkeuksellisia – siellä järistyksiä tapahtuu tilastollisesti tiheämmin kuin muualla Suomessa. Myös tämän kokoisia järistyksiä on alueella ollut aiemminkin.

– Kuusamossa on kallioperää, jossa todennäköisesti on vanhoja heikkousvyöhykkeitä, rakoja ja ikivanhoja siirroksia, joita pitkin pieniä liikahduksia pääsee tapahtumaan. Se on sen alueen kallioperässä ominaista.

Tapahtuneesta voi lähettää instituutille havaintoja e-lomakkeen kautta.

Jaa.
Exit mobile version