torstai, 14 marraskuun

Israelilainen ja hollantilainen jalkapallojoukkue kävivät viime viikon torstaina Amsterdamissa ottelun, jonka jälkipuinti jatkuu yhä.

Israelista tulleita Maccabi Tel Aviv -joukkueen faneja vastaan hyökättiin ottelun jälkeen. Ainakin osa hyökkääjistä oli Palestiinaa tukevia aktivisteja. Yli 60 ihmistä pidätettiin. Viisi ihmistä sai vammoja, joiden takia he joutuivat käymään sairaalassa.

Hollannin ja Israelin viranomaiset reagoivat nopeasti. Hyökkäykset tuomittiin jyrkästi ja niitä kuvattiin juutalaisvastaisiksi.

Jälkikäteen kuva tapahtumista on täsmentynyt. Osa Israelista tulleista faneista mellakoi ja huusi iskulauseita arabeja vastaan. Hollannin median mukaan israelilaiset pahoinpitelivät taksikuskin.

Joukossa oli Maccabin ”ultria”, kovan linjan kannattajia, jotka tunnetaan muun muassa rasistisesta kielenkäytöstä.

Yhteenotot ovat herättäneet voimakkaita reaktioita niin sosiaalisessa mediassa kuin eri valtioiden johtajissakin.

Selvitimme, mitä tapahtui. Aivan tarkkaa kuvaa tapahtumista ei vieläkään ole.

Mitä tapahtui keskiviikkona?

Jännitteet alkoivat kasvaa jo ennen Maccabi Tel Avivin ja Ajaxin ottelua.

Kahinointi kaupungilla alkoi keskiviikkona.

Israelista tulleet Maccabin fanit repivät alas seinältä Palestiinan lipun ja polttivat sen. Muun muassa The New York Times on todentanut videoiden aitouden.

Maccabin fanit huusivat Palestiinan vastaisia iskulauseita ja pahoinpitelivät taksikuskin, kertoo muun muassa The Guardian. Kymmenen ihmistä pidätettiin yleisen häiriköinnin takia.

Mitä tapahtui torstaina?

Ottelupäivänä Maccabin fanit kokoontuivat keskustassa Dam-aukiolla jo tunteja ennen ottelua. Myös Palestiinaa tukevia mielenosoittajia pyrki aukiolle. Poliisin mukaan kaksi ihmistä pidätettiin.

Useiden somevideoiden mukaan Maccabin fanit kantoivat soihtuja ja huusivat Israelia tukevia ja palestiinalaisia pilkkaavia iskulauseita. He huusivat muun muassa voittoa Israelin armeijalle ja ”V***uun arabit!”. Amsterdamissa asuu arviolta 140 000 muslimia.

Kaikkiaan Israelista saapui noin 3 000 ihmistä kannustamaan Maccabi Tel Avivia. Kahakointia kuvaavilla videoilla esiintyy arviolta satakunta ihmistä.

Palestiina-aktivistit halusivat osoittaa pelipäivänä mieltään lähellä Johan Cruyff -stadionia, jossa ottelu käytiin. Amsterdamin pormestari Femke Halsema kuitenkin määräsi mielenosoituksen toiseen paikkaan. Israelilaisten saapumista vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa.

Mitä tapahtui ottelun aikana?

Itse peli sujui ongelmitta. Ajax voitti ottelun 5-0.

Somealusta X:ssä on kiertänyt video, jossa näkyy stadionilla Espanjan Valencian tulvauhrien muistoksi pidetty hiljainen hetki. Israelilaisten katsomo buuaa hiljaisuuden aikana.

Mitä tapahtui ottelun jälkeen?

Amsterdamiin tulleet israelilaiset joutuivat ottelun jälkeen useiden hyökkäysten kohteeksi.

Maccabin kannattajia pahoinpideltiin, ahdisteltiin ja heitä vastaan heitettiin ilotulitteita eri puolilla kaupunkia, kertoo Hollannin poliisi. Jotkut ahdistelijoista kyselivät: Oletko juutalainen?”

Israelilaisia pakeni muun muassa Holland Casinolle turvaan. Poliisi saattoi israelilaisia hotelleihin, mutta siitä huolimatta heitä loukkaantui, poliisi kertoo.

Ainakin viisi ihmistä joutui sairaalaan. Yli 60 ihmistä pidätettiin kahakoiden jälkeen.

Pormestari Halsema kuvasi tapahtumia ”hit and run” -takaa-ajoksi. Israelilaisia jahdanneet liikkuivat muun muassa sähköpotkulaudoilla.

Lentokentällä haastateltiin seuraavana päivänä israelilaisia, jotka kertoivat pelänneensä kulkea julkisilla liikennevälineillä ja olleensa hyvin peloissaan. Osa sanoi peruneensa aikeen tulla lähiaikoina uudelleen Alankomaihin.

Myös jotkut israelilaiset olivat ottelun jälkeen väkivaltaisia, kertoo Hollannin yleisradioyhtiö Nos.

Netanjahu viittasi Kristalliyöhön

Tapahtumat ovat herättäneet voimakkaita reaktioita. Etenkin tiedot siitä, että israelilaisia jahdattiin, on tuomittu laajasti kansainvälisesti.

Hollannin pääministeri sanoi, että kyse oli ”antisemitistisestä hyökkäyksestä israelilaisia vastaan”.

Israelin johdon kommenteissa tapahtumia on verrattu viime vuosisadan juutalaisvainoihin. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi, että israelilaisia vastaan hyökättiin vain, koska he olivat juutalaisia. Hän viittasi jopa vuoden 1938 Kristalliyöhön, jolloin juutalaisia kohtaan hyökättiin väkivaltaisesti ympäri Saksaa.

”Reaktiot ovat olleet osin liioiteltuja”

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi, että Amsterdamin tapahtumiin on reagoitu voimakkaasti nimenomaan Gazan sodan takia. Sota on jatkunut yli vuoden.

– Ensin ei kiinnitetty juurikaan huomiota israelilaisten käyttäytymiseen, hän sanoo.

Vaikka väkivaltaa ei missään muodossa voi hyväksyä, on viranomaisten reaktioissa ollut Juusolan mukaan myös liioittelua. Mediassa hyväksyttiin hänen mukaansa melko helposti Israelin johdon näkemys ilman, että tapahtumia olisi sen tarkemmin pureskeltu.

– On hyvä kysyä, onko israelilaisten vastaisessa hyökkäyksessä automaattisesti kyse antisemitismistä, juutalaisvastaisuudesta. Tässähän on kyse myös jalkapallohuliganismista, Juusola sanoo.

Israelin turvallisuusneuvosto on kehottanut israelilaisia olemaan matkustamatta Eurooppaan kulttuuri- tai urheilutapahtumiin.

Amsterdamin viranomaiset ovat luvanneet tutkia hyökkäykset ja selvittää oliko niillä yhteys toisiinsa.

Hollannin viranomaisia on syytetty puutteellisista turvatoimista.

Jaa.
Exit mobile version