sunnuntai, 6 lokakuun

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet poliisilta tekstiviestin, jossa varoitetaan mahdollisista puhelinhuijauksista.

Poliisi on lähettänyt kymmenille tuhansille suomalaisille tekstiviestin, jossa varoitetaan mahdollisista puhelinhuijauksista.

Runsaasti huomiota saaneet tekstiviestit liittyvät valtakunnalliseen rikoskokonaisuuteen, jossa huijarit yrittävät saada ihmiset luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa puhelun välityksellä.

Oulun Yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun kyberturvallisuuden professorin Kimmo Halusen mielestä tekstiviestit voivat olla yksi tapa, jolla huijauksia voidaan estää.

– Kyllä siitä voi olla hyötyä. Näin saadaan viestiä kohdennetusti heille, joille huijaus saattaa todennäköisemmin osua kohdalle.

Halunen ei tunne kyseisen tapauksen yksityiskohtia, mutta kommentoi aihetta yleisellä tasolla. Hänen mukaansa huijaukset ovat yleisiä ja niiden estäminen kokonaan on vaikeaa.

– En näe, että meillä olisi mitään täydellistä ratkaisua, jonka avulla verkkorikollisilla ja huijareilla ei olisi mitään mahdollisuuksia.

Puhelinhuijauskokonaisuuden tutkintaa johtava rikoskomisario Janne Kyllönen kertoi Ylelle lauantaina, että huijarit esiintyvät puhelimessa pankkien tai rahoituslaitosten virkailijoina. Huijarit soittavat ja luovat puhelun aikana sosiaalisen tilanteen, jossa ihminen saadaan luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa.

Halusen mukaan rikolliset ovat tehokkaita juuri siksi, että he osaavat olla hyvin vakuuttavia.

– Ne ihmiset, jotka sitä ammatikseen tekevät tietävät, miten tarinasta saadaan hyvin houkutteleva ja hyvin uskottava.

Kannattaa ottaa aikalisä

Jos puhelu alkaa tuntua epäilyttävältä, Halunen neuvoo ottamaan aikalisän ja selvittämään asian toista kautta ennen kriittisten tietojen luovuttamista tai rahan lähettämistä.

– Jos se on hyvä ja loistava juttu, niin on se siellä hetken päästäkin.

Jos huijari esiintyy jonkin organisaation edustajana, Halunen neuvoo etsimään organisaatiota verkosta ja katsomaan, löytyykö sieltä kyseistä henkilöä, jolle voi soittaa.

– Jos ei näy sellaista, hälytyskellojen pitäisi soida.

Huijarit saattavat vedota myös kiireeseen tai pelotella viranomaisauktoriteetilla. Niissäkin tilanteissa Halusen mukaan tilanne kannattaisi pistää poikki.

Tilanteesta irtautuminen voi Halusen mukaan olla ainoa keino keskeyttää huijausyritys. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, jos huijari osaa asiansa hyvin.

Jaa.
Exit mobile version