sunnuntai, 7 heinäkuun

Kansakoulujen opetustaulut nousevat nyt kotien seinille haluttuina sisustuskuvina. Tohmajärvellä myydään koko pitäjän kouluhistorian ajalta oleva opetustaulujen varasto.

Vanhoista opetustauluista on tullut himoittuja sisustuselementtejä. Kirpputoreilla ja verkon kauppapaikoilla tauluista pyydetään ja maksetaan isoja summia.

Tohmajärvi-seura sai haltuunsa kunnan vanhan varaston, jossa on tauluja sadan vuoden ajalta ja lakkautetuista kyläkouluista pitkin pitäjää. Taulut laitettiin esille ja myydään yhdistyksen toiminnan rahoittamiseksi.

Kymmenet taulut matkasivat uusiin koteihin jo ensimmäisenä näyttelypäivänä. Hinnoittelu tehtiin summittaisesti, mikä innosti välittömästi näyttelyyn rynnänneet ostamaan.

– Meillä on hinnoittelu vähän sinnepäin, kun tauluja on niin paljon. Ylisen kansallismaisemasarjasta on verkossa kyllä pyydetty jopa tuhansia euroja, kertoo Anne Hirvonen Tohmajärvi-seurasta.

Nuoremmat neuvoivat kehystystä suunnittelevia vanhempia taulujen katsojia.

– Ei missään nimessä saa kehystää!

Taiteilija Ebba Masalinin mustapohjaiset kasvitaulut ovat tuttuja retrokotien sisustuksista. Niitä on nähty naistenlehtien sivuilla ja sisustusblogeissa.

Hirvonen vinkkaa näyttelyvieraille jotain uutta.

– Nuoremmat suosivat kuvia soluista ja bakteereista. Ne ovat seinällä kuin modernia taidetta.

Tohmajärven näyttelystä lähti ensimmäisenä päivänä muun muassa Aleksis Kiven muotokuva ”huussin seinälle Kekkosen seuraksi”, alkoholin vaaroista varoittavat Suomen Raittiuden Ystävien taulut ja Masalinin peruna ja kärpässieni.

Anne Hirvonen paljastaa, että alkuryntäyksestä huolimatta jotain tiettyä kuvaa etsivän peli ei ole menetetty.

– Meillä on vielä tauluja varastossa niin paljon, että emme ole edes laskeneet niitä. Monia tauluja on useita samanlaisia.

Jaa.
Exit mobile version