Miljardööri Elon Muskin ja Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin livekeskustelu viestipalvelu X:ssä on saanut laajaa huomiota.
Keskustelusta uutisoivat käytännössä kaikki merkittävät kansainväliset mediat, mukaan lukien Yle.
Ja juuri sitä, eli huomiota, Trump keskustelulla yrittää saavuttaa, arvioivat kaksi suomalaista asiantuntijaa.
– Trumpilla on ollut haasteita sen jälkeen, kun Kamala Harrisista tuli demokraattien ehdokas, ja näyttää siltä, että Trump haluaa päästä takaisin valokeilaan, sanoo Turun yliopiston tutkijatohtori Oscar Winberg.
Nordic West Officen toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan Trump ei tällä hetkellä löydä keinoja haastaa Harrisia, jonka kampanja on ollut viime viikkoina nosteessa.
– Kyllä ensimmäisenä tuli mieleen, että nyt on Donald Trump pinteessä. Ja näyttää siltä, että hänen mahdollisuutensa tulla valituksi pienenevät koko ajan, jolloin pitää mennä takaisin sinne, missä hän on saanut menestystä aikaisemmin eli Twitteriin, nykyiseen X:ään, Penttilä sanoo Ylelle.
Trumpin Twitter-tili jäädytettiin vuonna 2021, koska Trump levitti virheellistä ja väkivaltaan yllyttävää tietoa viestipalvelussa.
Twitterin ostanut ja sen X:ksi nimennyt Musk kuitenkin palautti Trumpin tilin toissa vuonna, ja on yrittänyt houkutella omaan vaihtoehtoiseen sosiaaliseen mediaansa siirtynyttä Trumpia takaisin X:n aktiiviseksi käyttäjäksi.
Juuri ennen Muskin kanssa käytyä keskustelua Trump tekikin ensimmäisen X-julkaisunsa lähes vuoteen, mitä The New York Times -lehti kuvasi Muskin voitoksi.
Trumpin paluu X:ään voisi tuoda kilpailusta kärsineelle alustalle lisää liikennettä.
Huomiota tavoittelee siis myös Musk.
Mutta mikä muu kuin huomio on näiden kahden miehen liiton taustalla?
Mistä Muskin mielenmuutos johtuu?
Vielä viime vaaleissa Musk kannatti Bidenia, mutta nyt hän on asettunut Trumpin taakse.
Miljardöörin mielenmuutosta selittää ennen kaikkea pettymys demokraatteihin, arvioi Penttilä.
Yksi käänteentekevä hetki oli se, kun Bidenin hallinto jätti Muskin omistaman Teslan kutsumatta sähköautoilun tulevaisuutta koskevaan kokoukseen.
– Kokouksessa ylistettiin General Motorsin toimitusjohtajaa Mary Barraa sähköautovallankumouksen edelläkävijäksi. Vuosi oli 2021. General Motors toi markkinoille muutamia satoja sähköautoja ja Tesla satoja tuhansia, Penttilä kuvaa.
Penttilä korostaa, että Musk ei ole pelkkä yritysjohtaja. Muskilla on missioita, kuten aivosirun asentaminen ja Marsin asuttaminen. Lisäksi hän on radikaalin sananvapauden kannattaja ja vastustaa ammattiliittoja.
Demokraatit näyttäytyvät Muskin silmissä ylisääntelijöinä ja sananvapautta tukahduttavan ”woke-kulttuurin” kannattajina.
Musk on siis lähentynyt Trumpia poliittisesti, vaikka ristiriitoja vielä löytyy.
Trump vastustaa sähköistämistä ja koko vihreän teollisuuden alaa, mikä on Muskin omistaman Teslan liiketoiminnan keskiössä.
Mikä vaikutus on rahalla?
Toinen keskeinen liittolaisuuden ajuri on raha.
The Wall Street Journalin mukaan Musk on sanonut lahjoittavansa 45 miljoonaa dollaria kuukaudessa Trumpin ehdokkuutta tukevalle yhdistykselle.
Musk on kiistänyt tiedon, mutta myöntää lahjoittaneensa tukiyhdistykselle rahaa.
Lahjoitusten vastineeksi Musk toivonee veronkevennyksiä ja sääntelyn vähentämistä.
– Trump, kuten muutkin republikaanit, ovat olleet hyvinkin paljon rikkaiden puolella, kun katsotaan esimerkiksi veropolitiikkaa sekä sääntelyä, ja siksi on ihan luonnollista, että tämmöinen miljardööri tukee Trumpia, tutkijatohtori Winberg sanoo.
Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vaurain neljännes amerikkalaisista eli yli 100 000 dollaria vuodessa tienaavat äänestivät huomattavasti enemmän Trumpia kuin Bidenia. Toisaalta demokraateilla on myös paljon varakkaita tukijoita.
Winbergin mielestä on demokratian kannalta ongelmallista, että Yhdysvalloissa rikkaat saavat huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa politiikkaan.
Saako Musk käännettyä vaalit Trumpin eduksi?
Penttilä ei siihen usko.
– Mielestäni ei ole ollenkaan selvää, että se vaikutus tulee olemaan lopulta positiivinen. Nämä ovat kaksi mahdotonta henkilöä. Toinen on mahdottoman rikas, ja molemmat ovat mahdottoman jakavia.
Se antaa demokraateille aseita hyökätä Trumpia vastaan, Penttilä sanoo.
Winberg puolestaan huomauttaa, että Muskin omistaman X:n poliittinen merkitys on vähentynyt.
Tutkijan mukaan silloisen Twitterin merkitys oli huipussaan 2010-luvulla, jolloin alustalta nousi usein keskustelunaiheita perinteiseen mediaan.
Vuoden 2020 presidentinvaaleissa Bidenin kampanja jätti kuitenkin Twitterin vähemmälle huomiolle.
– Aluksi kampanjatiimiä kritisoitiin siitä, että he eivät tajua, mitä tapahtuu poliittisessa keskustelussa, mutta sitten nähtiin, että ensin Biden voitti demokraattipuolueen ehdokkuuden ja sitten sen jälkeen vielä Valkoisen talon, Winberg sanoo.
Nyt keskeisemmässä roolissa ovat sosiaalisen median palvelut Instagram ja Tiktok. Niissä Harrisin kampanja on ollut nosteessa siitä asti, kun Biden luopui ehdokkuudesta.
Winbergin mukaan nostetta selittävät osaltaan myös sovellusten käyttäjät. He ovat nuoria ja enemmän kallellaan demokraatteihin.
Penttilä pitää nimenomaan nostetta vaalien kannalta käänteentekevänä.
– Ratkaiseva kysymys tulee olemaan tämä maaginen momentum. Eli se kellä on vauhti päällä, voittaa vaalit. Tällä hetkellä se on kyllä Kamala Harrisillä, ja tulkitsen Donald Trumpin lähdön X:ään jonkin verran epätoivoisena yrityksenä saada takaisin tämä liikevoima itselleen.
Penttilä oli vieraana Radio Suomen Päivässä. Voit kuunnella hänen ajatuksiaan alta: