maanantai, 13 toukokuun

Elokuvan tekemisen ehtona oli, että päänäyttelijät ovat samat kuin 30 vuotta sitten televisiossa.

1990-luvun Kyllä isä osaa -suosikkisarjasta on valmistunut elokuva. Julkaisu osuu mukavasti juhlavuoteen, sillä alkuperäisen televisiosarjan ensimmäinen jakso näytettiin Ylellä 30 vuotta sitten.

Sarjasta tehtiin vuonna 2015 Tampereen Komediateatterille näyttämöversio, joka oli ohjelmistossa loppuunmyyty kolmen vuoden ajan. Ohjaaja Panu Raipia totesi tuolloin ääneen, että tästähän pitää tehdä elokuva.

Raipian heitto ei jäänyt vain puheen asteelle. Elokuvan ensi-ilta on 28. maaliskuuta.

”Me ollaan aina oltu se perhe”

Kun pääosan näyttelijöiltä kysyy, miten he suhtautuivat ajatukseen elokuvasta, vastaus kiteytyy yhteen lauseeseen: kunhan sama nelikko on kasassa, niin tehdään pois.

– Sanoin, että jos joku korvataan toisella henkilöllä, kyseessä on sitten ihan eri tarina, toteaa isää näyttelevä Tom Lindholm.

– Me ollaan aina oltu se perhe, äitiä näyttelevä Tuija Ernamo jatkaa.

Myös televisiosarjan alkuperäinen käsikirjoittaja Pekka Lepikkö vilahtaa näyttelijöiden puheissa henkilönä, joka oli ”pakko saada mukaan.”

– Ilman häntä ei olisi mitään. Hän on sarjan käsikirjoittaja, ohjaaja ja luoja. En varmaankaan olisi tässä ammatissa ilman tätä herraa, sanoo Maiju Jokinen, perheen Jonna-tytär.

Tuija Ernamo ja Maiju Jokinen ovat oikeassakin elämässä äiti ja tytär. Videolla he kertovat, millaista töiden tekeminen yhdessä on ollut.

Nostalgiaa vai jotain muuta?

Kyllä isä osaa -televisiosarjaa tehdessä kukaan tuskin osasi kuvitella, millaisen suosion tämä taksikuski-isästä, siivooja-äidistä ja kahdesta teinilapsesta kertova tarina lopulta saa.

Hämmennys oli suuri myös isän roolissa olleelle Lindholmille. Hän muistelee, että ensimmäinen jakso keräsi yli 900 000 katsojaa.

– Se suosio tuli jotenkin ihan silmille. Olin tekemässä tv-sarjaa muiden joukossa. Näiden 30 vuoden aikana joka kuukausi, ellei joka viikko, joku tunnistaa kadulla ja tulee juttelemaan.

Videolla Lindhom pohtii, ettei oikeastaan mikään ole vuosikymmenien aikana muuttunut.

Maiju Jokinen miettii, että elokuvan yleisössä on varmasti nostalgiaa janoavia ja hakevia katsojia, mutta myös täysin uutta verta.

– Olen kuullut, että sarja on mennyt perintönä sukupolvelta toiselle. Se, että uudetkin sukupolvet ovat innostuneet sarjasta, kertoo siitä, että olemme onnistuneet jossain. Se on ihan timanttinen juttu, Jokinen sanoo.

Tom Lindholm kertoo, että häntä ei niinkään kiinnosta katsojamäärät vaan juuri se, ketkä tulevat katsomaan.

– Onhan tällä järisyttävä kaikupohja siitä 90-luvun sarjasta. Tämä on edelleen sellainen väkivallaton ja hyväntuulinen juttu, jota voi katsoa koko perhe.

Ohjaaja Panu Raipia tietää kertoa, että Kyllä isä osaa -sarja elää omaa elämäänsä nykyajassa. Asiaa tutki muun muassa tuottaja Janne Kataja.

– Meemejä kulkee puhelimesta toiseen ja sarjan klippejä jaetaan sosiaalisessa mediassa. Se on käsittämätöntä, sillä näitä ihmisiä ei ollut olemassakaan sarjan julkaisun aikaan, Raipia sanoo.

Raipian mukaan on ollut selkeästi havaittavissa, että vanha sarja huvittaa nuoria ja nuoria aikuisia.

– Tämä on ollut hyvä merkki siitä, että uskalsimme lähteä tekemään kallista ja isoa elokuvaa.

Millaisia muistoja Kyllä isä osaa -sarja sinussa herättää?

Jaa.
Exit mobile version