maanantai, 21 lokakuun

Rantasalmella toimiva matkailukeskus Järvisydän on onnistunut vähentämään sähkön käyttöään kolmasosalla. Käyttöä ohjataan jopa sekunnin tarkkuudella.

Rantasalmelainen matkailuyritys Järvisydän on iso sähkönkäyttäjä. Kylpylä ja 500 vuodepaikkaa käsittävä kiinteistömassa nielee energiaa valtavat määrät.

Kaksi vuotta sitten kulutus oli 6,5 miljoona kilowattituntia vuodessa. Kuuden sentin määräaikaissopimuksen turvin lasku oli silloin 400 000 euroa vuodessa.

Kiinteähintainen sopimus oli päättymässä ja yrittäjä vaikean valinnan edessä. Sähkön pörssihinta oli rikkonut juuri euron rajan, ja kiinteällä hinnalla oli tarjolla vain sopimuksia, joissa kilowattitunti maksoi kymmeniä senttejä. Sähkölasku olisi kiinteällä hinnalla kohonnut miljooniin euroihin, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pörssisähkö.

– Optimoimme sähkön käytön niin pitkälle, kuin se nykyjärjestelmillä on mahdollista. Satsasimme muutenkin voimakkaasti vihreään siirtymään, Järvisydämen toimitusjohtaja Markus Heiskanen kertoo.

Sähkön käyttö on pudonnut kahdessa vuodessa 35 prosenttia. Aiemmalla kulutuksella sähkölasku olisi nyt ollut arviolta 750 000 euroa vuodessa. Sähkön säästökuurin jälkeen Järvisydämen vuoden sähköt maksavat 550 000 euroa.

Sähkön käyttöä varten hankittu optimointijärjestelmä haistaa hetket, jolloin sähköä kulutetaan ja toisaalta myös tuotetaan paljon. Samalla se haistelee koko ajan pörssisähkön hintaa.

– Yksinkertaisesti hyljeksimme sähköä silloin, kun se on kallista ja varaamme silloin, kun se on halpaa.

Kiukaat toimivat lämpöakkuina

Keskelle korpea, lähelle Linnansaaren kansallispuistoa porattiin muun muassa 63 300-metristä kaivoa maalämpöjärjestelmää varten. Myös aurinkopaneeleita pystytettiin.

Yli 500 vuodepaikan majoitustilojen lämpötilaa pudotetaan silloin, kun tilat ovat tyhjänä. Varaustilanteen järjestelmä noukkii majoitustilojen varausjärjestelmästä.

Kaikkiin uusiin ja uusittaviin majoitustiloihin Järvisydän hankkii koko ajan lämpiminä pysyvät hetivalmiit kiukaat.

– Ne toimivat lämpöakkuina, jotka ladataan silloin, kun sähkö on halpaa. Kiukaille syötetään sähköä vain joka kolmas sekunti, Markus Heiskanen kuvaa.

Järvisydämen suurin sähkösyöppö on veden lämmitys. Kylpylän osuus 4,5 miljoonan kWh:n kulutuksesta on neljännes.

Jaa.
Exit mobile version