lauantai, 26 lokakuun

Eden suljettiin Oulussa vuonna 2021. Omistajan tavoitteena on edelleen vuokrata tilat uudelle hotellioperaattorille, mutta kovin kiinnostus Edeniin tuntuu taantuneen.

Kohta kolme vuotta tyhjillään ollut kylpylähotelli Eden Oulun Nallikarissa odottaa yhä ratkaisua tulevaisuudestaan.

Kiinteistön omistaja Capman Real Estate -kiinteistösijoitusyhtiön mukaan tavoitteena on jatkaa aiempaa toimintaa ja löytää tiloihin hotellioperaattori.

Kolme vuoden tyhjillään olon jälkeen on perusteltua kysyä, joko Capman miettii rakennuksen tai tontin muita käyttötarkoituksia. Näitä voisivat olla esimerkiksi huoneiden saaneeraus asunnoiksi tai lomahuoneistoiksi. Rajuin ratkaisu voisi olla kylpylähotellin purkaminen ja kaupungilta vuokratun tontin uudelleen rakentaminen.

Capmanin Pohjoismaiden kiinteistökehityksestä vastaava johtaja Juhani Erken mukaan kyseisiä vaihtoehtoja ei ole mietitty, vaikka alueen lisärakennusoikeus mahdollisia vuokralaisia onkin kiinnostanut.

– Purkamista ja tontin uudelleen rakentamista ei ole pohdittu. Huoneiden saneeraus uuteen käyttöön ei myöskään ole ollut esillä. Asunto- ja muu uudisrakentaminen on ollut jollain tasolla ehdokkaiden pohdinnoissa, mutta kaava ei sitä nyt mahdollista, Erke kertoo.

Kaupungin kaavoituksesta vahvistetaan, että Edenin tontilla on rakennusoikeutta jäljellä yli 5 000 kerrosneliötä. Se on kuitenkin rajattu tiukasti koskemaan kylpylää palvelevia majoitus- ja ravintolatiloja eli asuntoja ei saa rakentaa. Tontin nykyinen vuokrasopimus päättyy vuonna 2040.

Lisäksi Capman hallinnoi vuokrasopimuksen kautta kylpylän tuntumassa olevaa tonttia, jonka rakennusoikeus on 7 500 kerrosneliötä. Tontti ja asuntorakentaminen ovat kiinnostaneet osaa vuokralaisehdokkaista, mutta alue on kaavassa varattu matkailua palveleville rakennuksille, ei asunnoille.

Neuvotteluja käydään tilanteen mukaan

Capmanin mukaan operaattorineuvotteluille ja samalla mahdollisille muille ratkaisuille ei ole asetettu takarajaa.

Mikä sitten on neuvottelutilanne mahdollisten hotellioperaattoreiden kanssa?

– Jos kiinnostus olisi kovaa, niin varmaan sopimuksiakin olisi jo tehty. Keskusteluja käydään kuitenkin edelleen, Erke kommentoi neuvotteluja.

Erken mukaan rakennus soveltuu edelleen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, mutta se vaatii ison peruskorjauksen. Sen kokoluokaksi arvioitiin jo viime vuonna yli 10 miljoonaa euroa. Vertailukohtaa voi hakea Nokian Edenistä, joka peruskorjattiin viisi vuotta sitten suurin piirtein samalla summalla.

Edenissä on tehty parin vuoden aikana joitain ylläpitotöitä, ja kylpylähotellia pidetään muutoinkin valmiudessa suunniteltua remonttia ja uutta vuokralaista varten.

– Kiinteistöä pidetään kunnossa ja lämpimänä, ja luonnollisesti tyhjää rakennusta myös vartioidaan.

Edenin naapurissa sijaitsee entinen Pohto-koulutuskeskus, joka on karu esimerkki miten voi käydä, kun iso rakennus jää tyhjilleen, eikä vartiointikaan ole riittävää.

Oulun Eden avattiin vuonna 1989, mutta missä merkeissä kylpylä täyttää 40 vuotta? Lämpeneekö tropiikki uudelleen jo lähivuosina, vai jatkuuko Suomen ensimmäisen subtrooppisen kylpylän alakulo vielä vuosien päähän, sitä voi vain arvailla?

Jaa.
Exit mobile version