torstai, 31 lokakuun

Noin 79 000 naista jätti tulematta kohdunkaulasyöpien seulontaan vuonna 2021. Pirkanmaalla tutkitaan, nostaisiko kotitesti näytteenottajien määrää.

Yhä useampi nainen halutaan mukaan kohdunkaulansyövän seulontaan. Siksi osa pirkanmaalaisista naisista voi ottaa näytteen nyt itseltään kotioloissa.

Näyte lähetetään laboratorioon, jossa siitä tutkitaan korkean riskin HPV:tä eli ihmisen papilloomavirusta.

Kesäkuussa alkaneen uuden tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, sopiiko itse tehtävä HPV-näytteenotto seulontoihin ja saisiko se naiset osallistumaan nykyistä aktiivisemmin.

Vuonna 2021 ilmaiseen seulontaan kutsuttiin 284 000 naista. Heistä 79 000 jätti tulematta.

Tutkimuksen johtavan tutkijan Karolina Louvannon mukaan viime vuonna melkein puolet kohdunkaulansyövistä löytyi naisilta, jotka eivät olleet käyneet seulonnoissa.

– Ongelmana on, että osa naisista ja erityisesti nuoret naiset eivät tule seulontaan ollenkaan. Ajattelemme, että näin saisimme osallistumiskattavuutta nostettua, Louvanto sanoo.

Karolina Louvanto on naistentautien professori Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Tutkimus toteutetaan TAYSin naistentautien ja Fimlab Laboratorioiden yhteistyönä.

Näin näyte otetaan kotioloissa

Omanäytteenottoa ei tarjota kaikille, vaan vain niille naisille, jotka eivät tule seulontaan ensikutsun perusteella.

Kohdunkaulan syövän seulonnassa kotitesti ja laboratorion näytteenotto eroavat toisistaan. Kotona näyte otetaan itse emättimestä. Näytteestä tutkitaan vain se, onko siinä korkean riskin HPV:tä.

Laboratoriossa taas ammattilainen ottaa HPV-näytteen, josta saadaan myös papa-koe eli kohdunkaulan irtosolututkimus. Papa-koe tutkitaan vain, jos HPV-testin tulos on positiivinen. Papa-kokeesta etsitään HPV:n aiheuttamia solumuutoksia, ja tämän perusteella määritetään jatkoseuranta.

Osa naisista pitää laboratoriossa otettavaa HPV-näytettä epämiellyttävänä tai kivuliaana.

Kotitesti voi olla hyvä vaihtoehto, jos näytteenotto laboratoriossa jännittää tai laboratorioon on pitkä matka. Fimlab Laboratorioiden projektipäällikkö Satu Saloranta kuvailee menetelmää yksinkertaiseksi ja näppäräksi.

– Tikku laitetaan emättimeen noin viiden sentin syvyyteen ja pyöritetään siellä noin 30 sekunnin ajan. Sitten tikku laitetaan takaisin kuljetusputkeen ja postitetaan laboratorioon.

Jos näyte on positiivinen, nainen kutsutaan näytteenottoon laboratorioon.

Professori Karolina Louvannon mukaan etuna on se, että kotitestit ovat entuudestaan tuttuja monille. Sukupuolitautien kotitestit ovat olleet käytössä jo vuosia.

– Voisi ajatella, että nuoret voisivat osallistua tähän, koska seksitautitestaukset ovat samantyyppiset.

Kotona tapahtuvaa HPV-näytteenottoa pääsee kokeilemaan noin 2 500 pirkanmaalaista naista. Muualla Suomessa sitä ei ole tällä hetkellä käytössä.

Jos tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, omanäytteenotto voi tulla Pirkanmaalla vaihtoehdoksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa.

Jaa.
Exit mobile version