maanantai, 8 heinäkuun

Kyselyn mukaan eurooppalaiset eivät usko Ukrainan voittavan sotaa, mutta kannattavat silti aseavun lisäämistä. Ukrainalle halutaan parempi asema rauhanneuvotteluissa.

BRYSSEL Ukrainalaiset uskovat voittavansa Venäjän taistelukentällä. Eurooppalaisten enemmistö arvelee kuitenkin, että sota loppuu neuvotteluratkaisuun. Näin ajattelevat myös britit, puolalaiset ja ruotsalaiset, jotka ovat Ukrainan vahvimpia tukijoita.

Vaikka usko Ukrainan voittoon hiipuu, eurooppalaiset kannattavat laajasti aseavun ja ammustoimitusten lisäämistä Ukrainalle.

Eurooppalaisten näkemyksiä Ukrainan sodasta kysyi European Council on Foreign Relations -ajatushautomo (ECFR). Kyselyyn vastasi toukokuussa yli 19 000 henkilöä 15 maasta. Suomi ei ollut mukana.

Ukrainalaiset haluavat aseita voittaakseen sodan, mutta eurooppalaisilla on toinen näkemys.

Tutkija Ivan Krastev toteaa raportin tiedotteessa, että lähettämällä aseita ja taloudellista apua eurooppalaiset haluavat vahvistaa Ukrainan neuvotteluasemia sodan lopettamisessa.

Suurin osa eurooppalaisista ei kuitenkaan ole valmis satsaamaan lisää puolustusmenoihin. Kansalaiset ovat myös hyvin yksimielisiä siitä, että Ukrainaan ei pidä lähettää joukkoja.

Ukrainalaisista enemmistö uskoo voittoon etenkin, jos länsi toimittaa lisää aseita ja ammuksia. Noin kolmasosa arvelee sodan päättyvän neuvottelujen lopputuloksena.

Eurooppalaisten uskoa Ukrainan pärjäämiseen aseavun lisääminen parantaa vain hieman.

Sota jakaa eurooppalaiset kolmeen ryhmään. Taistelujen jatkamista kannattavat etenkin virolaiset ja ruotsalaiset. Myös Puolan, Britannian ja Portugalin kansalaisista puolet tai hiukan alle haluaa Euroopan tukevan Ukrainaa Venäjän valtaamien alueiden takaisin saamisessa.

Sen sijaan Bulgariassa, Kreikassa ja Italiassa yli puolet vastaajista haluaisi Euroopan viittovan Ukrainaa rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa.

Muissa maissa vastaajat jakautuvat kahtia. Esimerkiksi Ranskassa joka kolmas kannattaa sodan jatkamista, mutta vielä vähän useampi rauhanneuvotteluja.

Presidentti Emmanuel Macron on ryhtynyt yhä innokkaammin tukemaan sotaa ainakin puheissaan, mutta kansa ei ole tullut perässä, tutkimuksessa todetaan.
Sitä vastoin melkein joka kolmas ranskalainen arvioi, että Venäjä on sodassa Ranskan kanssa. Unissakävely sotaan huolestuttaa enemmän kuin tilanteen rauhoittaminen.

Valtaan saattaa ensi sunnuntain vaalien jälkeen nousta Marine Le Penin Kansallinen liittouma, joka haluaisi vähentää Ukrainan tukea.

”Suomettuminen” ei ole vaihtoehto

Tutkijoiden mukaan ero näkyy myös suhtautumisessa Naton ja EU:n jäsenyyteen. Ukrainalaiset pitävät jäsenyyksiä sodan voittamisen palkintona. Länsimaissa taas jäsenyyksistä keskustellaan enemmän osana neuvotteluratkaisua.

Ukrainalaisilta kysyttiin epämiellyttävien rauhanehtojen laittamista järjestykseen.

70 prosenttia ukrainalaisista ei valitse Nato-jäsenyyttä, jos sen hintana on Venäjän valtaamien alueiden menetys.

Toisessa vaihtoehdossa 45 prosenttia hyväksyisi osan aluemenetyksistä, kunhan maa säilyttäisi suvereniteetin, niin että maalla säilyisi oma armeija ja vapaus valita liittolaisensa kuten Naton tai EU:n jäsenyys.

Vain 26 prosenttia pitää tärkeimpänä alueiden palauttamista, jos ehtona olisi demilitarisointi ja liittoutumisten kieltäminen.

Toinen raporttia laatinut tutkija Mark Leonard arvioi tutkimuksen tiedotteessa, että läntisten johtajien suuri haaste on sovitella eurooppalaisten ja Ukrainan välillä siitä, miten sota loppuu.

– Kun eurooppalaiset valtaosin pitävät neuvotteluratkaisua todennäköisenä tuloksena, ukrainalaiset eivät ole vielä valmiita alueiden luovuttamiseen Nato-jäsenyyden saamiseksi eivätkä he hyväksy ”suomettumista”, jossa he saisivat pitää alueensa mutta luopuisivat pääsystä EU:n ja Naton jäseneksi, Leonard toteaa raportissa.

Yleisesti Venäjän on pelätty hyökkäävän toiseen Euroopan maahan, jos se saa Ukrainassa mieluisan tuloksen. Kansalaisten joukossa hyökkäystä ei pidetä todennäköisenä, mutta kylläkin mahdollisena.

Ukrainan menestymistä rajoittaa sekä ukrainalaisten että muiden mielestä eniten Venäjän sotilaallinen vahvuus.

Ukrainan EU-jäsenyyttä kannattavat eniten Portugalin, Viron, Ruotsin, Espanjan ja Puolan vastaajat. Epäileväisimpiä ovat Saksan, Bulgarian, Tšekin ja Ranskan vastaajat.

Ukrainalaisista liki kaksi kolmasosaa pitää EU-jäsenyyttä maalleen yhtä tärkeänä kuin Natoon liittymistä.

Jaa.
Exit mobile version