keskiviikko, 23 huhtikuun

Vuokrarästit, velkaantuminen ja häädöt ovat lisääntyneet, kertovat Sosten kyselyn ennakkotulokset.

  • Merja Niilola
  • Nanna Särkkä

Pienituloisten taloudellinen tilanne on kurjistunut entisestään sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten myötä. Tulokset käyvät ilmi Suomen sosiaali ja terveys ry Sosten tekemän kyselyn ennakkotiedoista.

Sosten erityisasiantuntija Anna järvinen kertoo, että yli puolet tammikuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista hyvinvointialueiden ja Kelan työntekijöistä kertoi, että heidän asiakkaidensa vuokrarästit, velkaantuminen ja häädöt ovat lisääntyneet.

Kyselyyn vastanneet kertovat pienituloisten pakkomuutoista halvempaan asuntoon, koska Kela ei voi enää käyttää harkintaa toimeentulotuen asumisnormien korvaamisessa.

– Ihmiset joutuvat etsimään edullisempaa asuntoa, kun heillä ei varaa maksaa asumistuen normit ylittävää osuutta vuokrasta.

Asunnottomien määrä on Järvisen mukaan noussut.

  • Kyselyyn sosiaaliturvan leikkauksista vastasi 567 hyvinvointialueilla työskentelevää sosiaalityöntekijää ja 531 Kelan toimihenkilöä.
  • Kysely kartoittaa leikkausten vaikutusta pienituloisten toimeentuloon tämän vuoden tammikuussa.
  • Tutkimus on Sosten ja Kelan yhteistyössä toteuttama ja se on osa sosiaalibarometri 2025 -tutkimusta, joka ilmestyy kesäkuussa.
  • Jutun sitaattinostot ovat peräisin kyselyn avovastauksista.

Sakset suihkivat heikoimpien tukia

Hallitus kaavailee parhaillaan lisäsäästöjä sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle. Keskustelu lisäleikkauksista jatkuu välikysymyksellä eduskunnassa tiistaina.

Erityisesti työttömyysturvaan ja asumistukeen tehdyt useat leikkaukset näkyvät.

Työttömyysturvasta muun muassa poistettiin lapsikorotukset ja 300 euron niin kutsuttu suojaosa, työssäoloehtoa pidennettiin ja ansiosidonnaisen päivärahan taso porrastettiin työttömyyden keston mukaan.

Leikkaukset tiukentavat myös täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen saantia sekä omaishoidontuen myöntämistä. Harrastustuen lopettaminen kurittaa vähävaraisia nuoria.

– Taloudellista tilannetta horjuttavat erityisesti asumistuen leikkaukset ja tiukennukset perustoimeentulotuen enimmäisasumismenojen tarveharkintaan, kertoo Anna Järvinen.

Kun ei ole varaa tehdä mitään, eikä lähteä mihinkään, niin jatkuva kotonaolo pahentaa ongelmia. Toimintakyky laskee, kun tingitään lääkkeistä ja terveydestä ja hakeutumisesta lääkäriin.

sosiaalityöntekijä kyselyn avovastauksissa

Sosiaalityössä näkyvät myös maahanmuuttajia koskeviin lakeihin tehdyt kiristykset.

Jopa nälkää ja itsetuhoajatuksia

Kysely kertoo, että sosiaalityöntekijät ovat havainneet jopa nälkää, puutetta lääkkeistä sekä asiakkaiden eristäytymistä neljän seinän sisälle.

Avovastauksissa mainitaan myös ihmisten lisääntyneistä itsemurhapuheista.

Itsemurhapuhe on lisääntynyt huomattavasti. Se tulee usein puheeksi juuri näissä tilanteissa, kun esimerkiksi asumistukea on leikattu ja huoli taloudellisesta tilanteesta on tullut isona ja yllättävänä tilanteena eteen. Myös puhe siitä, että pitää ehkä alkaa varastaa ruokaa, on lisääntynyt.

Kelan toimihenkilö kyselyn avovastauksissa

Anna Järvinen uskoo, että säästöpäätöksiä tehtäessä luotettiin ilmeisesti siihen, että kovilla toimilla olisi työllisyysvaikutuksia.

– Perusteltiin, että sosiaaliturvan leikkaukset ja muutokset patistaisivat ihmisiä menemään aiempaa vahvemmin töihin eikä köyhyys täten lisääntyisi. Vaan näin ei ole käynyt. Työttömyys on pikemminkin pahentunut.

Lisää aiheesta:

Jaa.
Exit mobile version