torstai, 28 marraskuun

Moni kertoo suunnittelevansa työpaikan vaihtoa, jos toimistopakkoa lisätään nykyisellä työpaikalla.

Etätöistä kannattaa sopia jopa kirjallisesti. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa liki 70 prosenttia työssäkäyvistä vanhemmista kokee, että heidän työnantajansa harrastaa ”joustopesua” eli väärien tietojen ja lupausten antamista joustavan työn mahdollisuuksista.

Näin kertoo kyselytutkimus. Se toteutettiin eri puolilla Eurooppaa.

Vastaajista 77 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on heikennetty etätyömahdollisuuksia koronapandemian jälkeen, mikä on vaikuttanut kielteisesti kyselyyn vastanneiden elämäntilanteeseen. Samalla 70 prosenttia kertoo suunnittelevansa työpaikan vaihtoa, jos toimistopakkoa lisätään nykyisellä työpaikalla

Remoten kyselytutkimukseen vastasi 2024 keväällä 601 suomalaista toimistotyötä tekevää vanhempaa, joilla on vähintään yksi alle 5-vuotias lapsi. Kyselyn vanhemmille tehnyt Remote on kansainvälinen rekrytointiyhtiö, joka edistää etätöitä, millä toki saattaa olla vaikutusta kyselyn painotuksiin.

Etätöistä sopiminen on tärkeää

Etätyöt puhuttavat juuri nyt. Yle uutisoi aiemmin, että osassa työpaikoista ei vielä koronanpandemian liki pakotetun etätyöskentelyn jälkeen ole saatu aikaan selkeitä ohjeita etä- ja hybridityöhön.

Miten välttää etätyön ongelmat? Niistä kannattaa sopia.

Neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan erityisaloista sanoo, että etätöissä jäsenet ovat usein kahdenlaisissa tilanteissa. Toinen on se, että työntekijä haluaa etätöihin, mutta työnantaja ei halua päästää.

– Silloin kerromme, että kellään ei ole oikeutta etätöihin. Mutta niistä kannattaa neuvotella, jos mahdollista.

Käytäntöjen sopiminen on tärkeää, koska kaikkia työntekijöitä pitää kohdella samalla tavalla.

Korpisaaren mukaan on tärkeää tehdä kirjalliset sopimukset. Silloin ne ovat kaikille samat. Ja säilyvät, vaikka väki vaihtuisi.

– Tämä taitaa olla sitä kuuluisaa paikallista sopimista parhaimmillaan, hän sanoo.

Neuvottelujohtaja Kaisa Lakovaara Palvelualojen työnantajat Paltasta sanoo, että on tärkeää, että työnantaja antaa selkeät ohjeet etätöistä.

– Ei niinkään sovita, vaan ohjeistetaan.

Kirjallinen sopimus on hyvä tehdä silloin, jos etätöitä tehdään pitkään tai esimerkiksi ulkomailta, hän sanoo.

– Ohjeistus on siinäkin mielessä hyvä, että se on läpinäkyvää ja kaikki tietävät, miten toimitaan.

Työnantaja määrää

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen strategiajohtaja Maria Teikari sanoo, että perusasiana kannattaa tarkistaa aina työsopimus ennen kuin sen allekirjoittaa.

– On kuitenkin paljon asioita, joista ei sovita työehtosopimuksessa. Työnteon paikka on sellainen, jonka työnantaja määrää direktio-oikeudella, Teikari muistuttaa.

Siksi Teikarin mukaan kannattaa jo työsuhteesta neuvotellessa kysyä, onko työnantajalla jonkinlaiset ohjeistukset käytännöistä.

– Työnantajalla on tietysti oikeus muuttaa ja määrätä työpaikan käytäntöjä.

Työsopimuksessa ei sovita usein etätöistä, kuten ei työvälineistäkään. Mutta harvoja työpaikkoja johdetaan direktiolla eli määräämällä. Hyvä työnantaja neuvottelee ja sopii.

Laki ei sano etätöistä mitään

Suomen lainsäädännössä ei ole erillistä etätyötä koskevaa lakia eikä etätyön käsitettä edes määritellä laissa.

Euroopan tasolla on kuitenkin solmittu jo vuonna 2002 etätyötä koskeva puitesopimus. Suomalaiset työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat puitesopimuksen täytäntöönpanosta toukokuussa 2005. Sopimuksen allekirjoittajajärjestöt muun muassa totesivat olevansa yksimielisiä siitä, että etätyöstä on yleensä syytä sopia kirjallisesti. Kaikki eivät kuitenkaan näin tee.

Eri aloilla on kuitenkin käytäntöjä, ja monessa yrityksessä on jo käytössä kirjalliset sopimukset tai kirjoitetut pelisäännöt.

Työsuojeluhallinnon mukaan tyypillisesti sovittuja ehtoja ovat muun muassa:

  • milloin etätyön tekeminen on mahdollista ja milloin ei
  • työaika
  • työn tulosten seuranta
  • sairauspoissaolokäytännöt
  • tietoturva-asiat
  • mahdolliset kustannukset ja niiden jakautuminen.

Tällä videolla kerrotaan, miksi toimistopakko puhuttaa.

Toimistopakko puhuttaa

Etätöissä myös nukutaan

Myös työnantajan kannalta voi olla olennaista, että etätöistä on sovittu tarkoin. Toinen tuore kysely kertoo, että suomalaiset tekevät etätöissä muutakin kuin töitä.

Työympäristöjen asiantuntija Technopoliksen keväällä 2024 teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, mitä kaikkea suomalaiset tunnustavat tehneensä kotitoimistolla, kun heidän olisi pitänyt tehdä töitä.

Suomalaisten suosituimmat aktiviteetit etätöissä:

  • Pyykinpesu: 47 %
  • Siivoaminen: 37 %
  • Työnteon teeskentely: 19 %
  • Television katselu: 18 %
  • Nukkuminen: 12 %
Jaa.
Exit mobile version