lauantai, 4 tammikuun

Useat kaupungit ovat luopuneet perinteisestä uuden vuoden ilotulituksesta ympäristösyistä, mutta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi tituleerattu Lahti päätti tänä vuonna toisin.

Ympäristökaupunkina kunnostautunut Lahti luopui uudenvuoden ilotulituksista jo vuosia sitten, mutta tänä vuonna räiskyy taas. Kaupunki vietti vuonna 2021 vuottaan Euroopan ympäristöpääkaupunkina, minkä aikana kypsyi päätös korvata ilotulitus valotaideteoksella.

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan 20 suurimmasta kaupungista uudenvuoden ilotulituksen järjestää tänä vuonna kahdeksan kaupunkia.

Nyt monien yllätykseksi Lahti päätti järjestää uutenavuotena sekä valotaideteoksen että ilotulituksen.

Mikä on muuttunut, kaupungin viestintäjohtaja Veera Hämäläinen?

– Lahti täyttää ensi vuonna 120 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi haluttiin tehdä näyttävä aloitus. Ensin tulee valotaideteos, sitten ilotulitus valaisee taivaan. Lahden kaupunki päättää vuosittain uudenvuoden juhlallisuuksista. Mitään lopullista linjausta ei ole tehty, ilotulitetaanko vai ei.

Oliko aiemmista valotaideteoksista tullut palautetta, että ne eivät lahtelaisille riitä?

– Sellaistakin palautetta on tullut.

Viime vuonna vielä perustelit Ylelle, että ”onhan se vähän älytöntä räjäyttää rahaa taivaalle, kun siitä ei jää mitään sen pidempään”. Mikä on nyt muuttunut tästä mielipiteestäsi?

– Ympäristöasiat ja meluhaitta on otettu huomioon paremmin eli ilotulitus toteutetaan nyt mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Ja kun se järjestetään Urheilukeskuksessa, niin se toivottavasti aiheuttaa lemmikkieläimille vähemmän haittaa.

Onko kaupunki sitä mieltä, että ilotulitus on muuttunut ympäristöystävällisemmäksi vuodessa?

– Meille on vakuutettu, että erilaiset säännökset ja muut ovat muuttaneet aika paljon näitä teknisiä toteutuksia niin, että ilotulituksesta ei tule ympäristölle niin paljon haittaa.

Meluhaitta on tietysti lemmikeille ikävä.

Mikä teidät on vakuuttanut ympäristöystävällisyydestä?

– Me olemme saaneet tietenkin näiltä lahtelaisilta yrityksiltä selvitykset teosten toteuttamisesta.

Monet suuret kaupungit kuitenkin jättävät yhä ilotulittamatta ja perustelevat sitä nimenomaan ilmansaasteiden, melun ja jätteiden määrällä.

Miltä Lahti nyt näyttäytyy näiden kaupunkien joukossa?

– Toivomme kuitenkin, että ilotulituksissa mennään mieluummin tällaisiin ympäristöystävällisimpiin tuotteisiin, missä esimerkiksi fossiilinen hiili on korvattu bioperäisellä ja uusiutuvalla puuhiilellä. Järjestäjä on myös luvannut poistaa kaikki roskat jälkikäteen ja kierrättää ne.

Mitään muovia tai luontoon hajoamatonta ei pitäisi tulla enää ilotulitteista, eli siinä mielessä maailma on vähitellen muuttunut näissäkin tuotteissa.

On varmasti totta, että ilotulitteet ovat ympäristöystävällisempiä kuin takavuosina, sen määrää jo EU lainsäädäntö. Mutta voiko väittää, että ilotulitus on ympäristöystävällistä?

– En ihan näin pitkälle menisi väittämään.

Meillä monet asukkaat ovat toivoneet ilotulitusta ja ajateltiin, että juhlavuoden kunniaksi voidaan tehdä tällainen päätös, että toteutetaan sekä valotaideteos että ilotulitus.

Kuinka paljon sekä ilotulitus että tämä valotaideteos maksavat?

– 37 000 euroa.

Osa kaupunkilaisista on sitä mieltä, että tässä taloustilanteessa tämänkin rahan olisi voinut käyttää jotenkin muuten, esimerkiksi katujen kunnossapitoon. Miten vastaat kritiikkiin?

– On tietysti totta, että meillä on taloudellisia haasteita ja tämä pitää ottaa huomioon. Halusimme kuitenkin järjestää kaupunkilaisille myös ilon hetkiä. Tilaisuus järjestetään jo kello kahdeksantoista, niin lapsiperheetkin pääsevät osallistumaan.

Voidaanko tällä nyt pilata Lahden kaupungin ympäristöpääkaupungin maine?

– En usko siihen. Toivon todellakin, että tätä ei ajatella pelkästään vanhojen tilastojen valossa.

Jaa.
Exit mobile version