maanantai, 14 lokakuun

Amerikkalaistutkimuksen tulokset alleviivaavat rokotusten ottamisen tärkeyttä. Suomessa riskiryhmien koronarokotukset ovat käynnissä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronatartunta voi lisätä sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä jopa kolme vuoden ajan.

Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin koronapandemian ensimmäisen aallon aikana vuonna 2020 koronatautiin sairastuneiden potilaiden pitkäaikaista riskiä saada sydänkohtaus tai aivoverenkiertohäiriö.

Koska pandemia oli alkuvaiheessa, ei koronarokotuksia vielä ollut saatavilla.

Tulosten mukaan koronatartunnan saaneilla oli kaksinkertainen riski sydänkohtaukseen tai aivoverenkiertohäiriöön verrattuna niihin, jotka välttyivät koronatartunnalta. Sairaalahoitoa vaativaan vakavaan koronatautiin sairastuneiden riski oli yli kolminkertainen terveisiin verrattuna.

Uutta tietoa pitkäaikaisvaikutuksista

Muun muassa aikakauskirja Duodecimin mukaan koronatartunnan vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoon on tutkittu paljon, mutta sen mahdollisia pitkäaikaishaittoja ei tunneta.

Tuore tutkimus toi tähän lisätietoa. Sen mukaan riski sydänkohtaukseen tai aivoverenkiertohäiröön pysyi koholla yli kolmen vuoden ajan koronatartunnasta. Tutkijat vertasivat tätä kakkostyypin diabeteksen aiheuttamaan kohonneeseen riskiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin satojentuhansien ihmisten terveystietoja brittiläisestä tietokannasta. Tutkittavista 11 000 oli sairastanut koronataudin ja heistä 3000 oli hoidettu sen takia sairaalassa. Potilaiden tietoja verrattiin yli 200 000 terveen ihmisen tietoihin.

Tulokset julkaistiin Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology -tiedejulkaisussa. Siitä uutisoi muun muassa CNN-uutiskanava.

Hyvinvointialueet rokottavat riskiryhmiä

Suomessa riskiryhmien syksyn koronarokotukset ovat meneillään.

Yle kertoi vastikään, että riskiryhmien into ottaa koronarokote on muun muassa Etelä-Karjalassa tänä syksynä hiipunut aiemmista vuosista. Koronavirusta on kuitenkin jatkuvasti liikkeellä. Se voi joillekin olla todella tiukka tauti, arvioi Ylen jutussa palvelupäällikkö Satu Simolin Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotteen tehosteannosta hoivakodeissa tai kotihoidossa oleville ikääntyneille, kaikille 75 vuotta täyttäneille ja kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Lisäksi rokotusta on THL:n mukaan syytä tarjota kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus.

Perusterveille tehosterokotusta ei suositella.

Jaa.
Exit mobile version