keskiviikko, 18 joulukuun

Pirkanmaan aluevaltuusto käsitteli tiistaina hyvinvointialueen talousarviota vuodelle 2025 maratonkokouksessa.

Kokouksessa keskusteltiin pitkään esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksista. Toiset olivat valmiita suurempiin korotuksiin, toiset halusivat hillitä niitä.

Asiakasmaksuissa on kyse esimerkiksi lääkärikäynneistä ja sairaalan hoitopäivistä.

Keskustan aluevaltuustoryhmä esitti, että asiakasmaksuja korotettaisiin vain puolet alkuperäiseen esitykseen verrattuna. Tämä olisi vaatinut budjettiin lisää rahaa 7,25 miljoonaa euroa.

Myös vasemmistoliitto ja vihreät esittivät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen kohtuullistamista.

Niiden esityksessä korotusten ulkopuolelle olisivat jääneet perusterveydenhuollon avohoidon lääkärimaksut ja sairaaloiden hoitopäivämaksut. Tämän vaikutus budjettiin olisi ollut 5,4 miljoonaa euroa.

– Nämä ovat sellaisia maksuja, jotka kohdistuvat kaikista voimakkaimmin pienituloisiin ihmisiin, sanoo vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela oli harmissaan, että heidän esityksensä asiakasmaksuista ei mennyt läpi. Kuva: Jani Aarnio / Yle

– Asiakasmaksut puskevat jo nyt pienituloisia lykkäämään hoitoon hakeutumista, sanoo vihreiden aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Iiris Suomela.

Muutosesitykset eivät menneet läpi äänestyksissä.

Korotusten vaihtoehtona yt-neuvottelut

Asiakasmaksujen täysimääräinen korottaminen sai tukea muun muassa kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n riveistä.

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmän puheenjohtajan Sami Kymäläisen mukaan asiakasmaksujen korottamisen vaihtoehtona olisivat henkilöstövähennykset.

– Emme halua yhteistoimintaneuvotteluja ja entistä vähemmän henkilöstöä terveydenhuoltoon, Kymäläinen sanoo.

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Sami Kymäläinen sanoo, että koko maan talous on sellaisessa jamassa, että myös terveydenhuollon asiakasmaksuja pitää korottaa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

SDP:n valtuustoryhmää päätös asiakasmaksuista jakoi, kertoo ryhmän puheenjohtaja Joni Kumlander. Osa demareista olisi halunnut esitettyä pienempiä korotuksia.

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola kommentoi muutosesityksiä ennen äänestyksiä siten, että hyvinvointialueen talous on jo nyt tosi tiukoilla ja nämä esitykset veisivät sen laittomaan tilaan. Tällä Erhola viittasi siihen, että hyvinvointialue ei saisi katettua alijäämäänsä vuoden 2026 loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sanoi, että jos esitykset hyväksytään, hyvinvointialueen pitäisi vähentää omaa henkilöstöä samalla summalla.

Hyvinvointialueen tavoitteena on, että ainakaan ennen syksyä 2025 ei tarvita koko hyvinvointialuetta koskevia yhteistoimintaneuvotteluita. Pienemmät yt-neuvottelut ovat mahdollisia.

Vuosina 2023–2024 Pirhan taloutta on tasapainotettu useilla yt-neuvotteluilla.

Korotuksista kassaan 14,5 miljoonaa euroa

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) nostaa asiakasmaksut niin korkealle kuin laki sallii. Pirha arvioi, että korotukset tuovat ensi vuonna sen kassaan 14,5 miljoonaa euroa.

Perusterveydenhuollon maksuja korotetaan pääsääntöisesti 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksuja 45 prosentilla.

Esimerkiksi avosairaanhoidon lääkäripalveluissa käyntimaksu nousee 28,20 euroon. Nykyään maksu on 23 euroa.

Aluevaltuusto päätti asiakasmaksuista kokouksessa, jossa se käsitteli myös tulevan vuoden talousarviota. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Maksu peritään kolmelta ensimmäiseltä palvelukerralta kalenterivuoden aikana. Palvelu on maksuton alle 18-vuotiaille ja rintamaveteraaneille.

Maksu hoidosta ja ylläpidosta sairaalaosastoilla nousee 66,90 euroon hoitopäivää kohden. Nykyään maksu on 54,60 euroa.

Terveydenhuollon tietyille maksuille on säädetty 762 euron maksukatto. Maksukaton ylittymisen jälkeen maksukattoon sisältyvät palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia saman kalenterivuoden loppuun asti. Siihen ei sisälly kuitenkaan lyhytaikainen laitoshoito, josta peritään alennettu hinta.

Asiakasmaksuihin voi tietyin ehdoin saada huojennusta tai niistä voi saada jopa vapautuksia.

Talouden tasapainottaminen jatkuu

Aluevaltuustolle tiistaina esitetty talousarvioesitys vuodelle 2025 oli noin 92 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Suureen ylijäämään pyritään, koska lain mukaan hyvinvointialueiden pitää kattaa aiempina vuosina syntyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä.

Jotta hyvinvointialue voi aiemmat alijäämät kattaa, sen täytyy tulevina vuosina jatkaa tiukkaa talouslinjaa.

– Palveluiden laatu ja saatavuus pysyvät hyvällä tasolla, hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola sanoo.

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Leena Kostiainen sanoo, että kokoomus ei halunnut lisäyksiä alkuperäiseen talousarvioesitykseen, jotta aiemmat alijäämät pystytään kattamaan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtajan Leena Kostiaisen mukaan palvelut ovat parantuneet entisestä.

– Jos katsomme kokonaisuutta ja prosenttilukuja, kuinka nopeasti meillä pääsee hoitoon, niin tilanne on parempi kuin ennen uudistusta, Kostiainen sanoo.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Joni Kumlanderin käsitys on toinen. Hänen mukaansa kipeää tekee, kun palveluista leikataan nopeasti.

– Nyt on leikattava paniikissa kaikesta, Kumlander sanoo.

SDP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtajan Joni Kumlanderin mukaan leikkauksia joudutaan tehdään liian nopeasti. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Hyvinvointialueen mukaan keinoja alijäämän kattamiseksi ovat asiakasmaksujen korotusten lisäksi muun muassa muutokset palveluverkkoon, laatu- ja palvelutasoon sekä palveluiden sisältöön.

Ikäihmisten ja vammaisten osalta ympärivuorokautisen hoivan tarvetta vähennetään kevyemmillä palvelumuodoilla, kuten yhteisöllisellä asumisella ja etähoivalla.

Painopisteen siirtämistä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon jatketaan vuodeosastohoidon ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen osalta.

Myös liikkuvien ja digipalveluiden kehittämistä jatketaan.

Jaa.
Exit mobile version