perjantai, 1 marraskuun

Tilanne on vaikeutunut kesän aikana erityisesti Kuopiossa. Tähän on haettu helpotusta ostopalvelujen ja määräaikaisten sijaisuuksien avulla.

Joka neljäs terveyskeskuslääkärin virka on tällä hetkellä täyttämättä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Lääkäreiden rekrytointi on vaikeinta Iisalmessa, Varkaudessa ja Kuopiossa. Kaikkiaan hyvinvointialueella on 194 terveyskeskuslääkärin virkaa.

Lääkäripula on vaikeutunut hiljattain erityisesti Kuopiossa, missä terveyskeskuslääkärin virkoihin ei pahimmillaan ole ollut yhtään hakijaa. Aikaisemmin hakijoita on ollut riittävästi.

– Virat on saatu aiemmin hyvin täytettyä. Nyt esimerkiksi Kuopion pääterveysasemalla ei ole välttämättä ollut yhtään tai vain muutama hakija. Se on uutta, sotekeskuksen palveluyksikköjohtaja Ritva Vitri Pohjois-Savon hyvinvointialueelta harmittelee.

Vitrin mukaan Kuopion keskustan pääterveysasemalla on 61 terveyskeskuslääkärin virkaa. Näistä 10 on täyttämättä.

– Se on merkittävä määrä. Määräaikaisiakaan tekijöitä emme ole saaneet riittävästi. Tämän takia tilanne on kesän aikana huonontunut Kuopiossa ja myös Varkaudessa on menty tiukalla, Vitri kuvailee.

Sama tilanne on monin paikoin myös muualla maassa. Viime syksynä maan pahin lääkäripula oli Pohjois-Karjalassa. Lääkäriliiton tekemässä tutkimuksessa maakunnassa oli hoitamatta 35 prosenttia lääkärin tehtävistä.

Alkuvuodesta lääkäripula sulki väliaikaisesti kaksi terveysasemaa Satakunnassa.

Kiireettömän hoidon jonossa yli 3 000 asiakasta

Lääkäripula vaikuttaa esimerkiksi kiireettömään hoitoon. Jonossa on tällä hetkellä yli 3 000 ihmistä. Pisimmät jonot ovat isommissa kaupungeissa Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa.

– Saisimme hyvin potilaat hoidettua, jos kaikki terveyskeskuslääkäreiden virat saataisiin täytettyä, Vitri tiivistää.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hoitotakuu ei toteudu. Kiireettömään hoitoon pitäisi päästä 14 vuorokauden sisällä.

Vitrin mukaan esimerkiksi Kuopiossa kiireetöntä aikaa joutuu pahimmillaan jonottamaan 2–3 kuukautta. Kesän aikana tilanne on pahentunut, koska hyvinvointialue ei onnistunut rekrytoimaan riittävästi sijaisia.

Hoitoon pääsee hoidontarpeen perusteella.

– Niillä joilla arvioidaan, että asia on tärkeä ja kiireellisempi, aika järjestetään. Selkeästi kiireettömämmät joutuvat valitettavasti odottamaan pidempään.

Ajat esimerkiksi määräaikaistarkastuksiin tai lausuntoja varten joutuvat väistämään.

Työterveyshuolto ja yksityinen houkuttelee lääkäreitä

Pohjois-Savon hyvinvointialue on paikannut tilannetta ostopalvelun ja määräaikaisten sijaisuuksien avulla.

Ritva Vitri kertoo, että Pohjois-Savon hyvinvointialue on pyrkinyt myös panostamaan rekrytointiin. Keinoja on etsinyt erityinen rekrytointiyksikkö.

– Olemme osallistuneet tapahtumiin ja markkinoineet työpaikkoja. Yritämme jatkuvasti pitää yllä hyvää työnantajan imagoa, Vitri listaa.

Hän arvioi, että pienentyneeseen hakijamäärään saattaa vaikuttaa esimerkiksi uutisointi pitkistä potilasjonoista ja vähäisistä työntekijämääristä. Ritvin mukaan on vaikea arvioida, mikä tilannetta selittää.

– Kuopiossa voi näkyä myös se, että Kuopion lääkärit pyörittävät pääsääntöisesti yhteispäivystystä. Ihmiset eivät halua sitoutua ilta- ja viikonlopputöihin.

Lisäksi lääkäreitä houkuttelee yksityinen puoli ja työterveyshuolto.

Jaa.
Exit mobile version