lauantai, 2 marraskuun

Räjähde aiheutti työmaalla onnettomuuden, jossa loukkaantui kaksi henkilöä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa onnettomuuden tutkintaa yhdessä poliisin kanssa.

Louhintatöitä on ollut Laakson sairaalan työmaalla Helsingissä tekemässä Destian oman henkilöstön lisäksi myös eri alihankkijoita. Vastuukysymystä se ei mahdollisissa ongelmatilanteissa Destian toimitusjohtajan Tero Kiviniemen mukaan kuitenkaan muuta.

– Vastaamme toki koko työsuorituksesta itse, oli kyseessä oma tai vieras henkilöstö, Kiviniemi sanoo.

Työmaalla on sattunut useita räjäytystöihin liittyviä vaaratilanteita jo ennen viime perjantaina sattunutta onnettomuutta, jossa loukkaantui kaksi henkilöä.

Louhintatöissä on aiemmin muun muassa päässyt karkaamaan kiviä ympäristöön kallion räjäytysten suojana käytettävien mattojen alta.

Kiviniemen mukaan Laakson Yhteissairaalan työmaan työntekijöitä on jouduttu vaihtamaan ja täydentämään kesken rakennusvaiheen.

Muutokset projektiorganisaatiossa liittyvät muun muassa räjäytystöiden vaaratilanteisiin.

– Siinä on kokonaisvaltaisesti arvioitu työsuoritusta, louhintatöitä ja myös muita töitä, Kiviniemi sanoo.

Pääurakoitsija rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoi maanantaina Ylelle, että rakennuttaja eli allianssi vaihtoi työmaalla Destian vastuuhenkilöitä jo viime joulukuussa louhintatöissä sattuneen vaaratilanteen vuoksi.

Yhteistyö SRV:n kanssa jäissä

Perjantaisen räjähdysonnettomuuden johdosta pääurakoitsija SRV teki maanantaina omat johtopäätöksensä työn laadusta ja ilmoitti hankintakiellosta. SRV ei enää tilaa Destialta maanpäällisiä louhintatöitä asutuskeskuksissa.

– Tällä hetkellä se koskee vain Laakson Yhteissairaala-hanketta SRV:n kanssa, Destian Kiviniemi sanoo.

Yhtiöillä ei ole tällä hetkellä muita yhteisiä hankkeita.

SRV:n toimitusjohtaja Sipola epäili maanantaina, onko Destian tekemisen huolellisuus, työmaan johtaminen ja turvallisuuskulttuuri vaaditulla tasolla.

Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemi ei kuitenkaan näe ongelmia yhtiönsä työkulttuurissa.

– Destiassa on aina panostettu erittäin paljon työturvallisuuteen ja se näkyy myös yhtiön työturvallisuustasossa. Vaikka jokainen tapaturma on liikaa ja ne pitää pystyä poistamaan, niin kyllä meidän tasomme on alaankin verrattuna varsin hyvä, hän sanoo.

Kiviniemi ei osaa vielä arvioida, miten hankintakielto vaikuttaa töiden loppuun saattamiseen Laakson Yhteissairaalan kohteessa.

Milloin louhintatöitä jatketaan ja onko Destia enää mukana niitä tekemässä?

– Sitä en lähde arvioimaan. Keskitymme nyt siihen, että saamme selvitettyä onnettomuuden syyt ja arvioidaan sen jälkeen toimenpiteitä, miten jatkossa tullaan välttymään vastaavilta onnettomuuksilta, sanoo Kiviniemi.

Avi jatkaa selvitystään onnettomuuden syistä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on asettanut yhden henkilön tutkimaan Laakson sairaalan räjähdeonnettomuutta.

Ylitarkastaja Jarkko Niemen mukaan tutkinnassa selvitetään tällä hetkellä tapahtumien kulkua, työtapaturmaan johtaneita syitä ja niitä tekijöitä, joiden avulla voidaan estää samankaltaiset tapaturmat jatkossa.

Tutkimusta tehdään muun muassa tapahtumapaikan työolosuhteita tarkistamalla, työtapaturmaan liittyviä osapuolia haastattelemalla sekä keräämällä erilaista tapahtuneeseen liittyvää materiaalia, kuten esimerkiksi työsuunnitelmia, vaarojen ja riskien arviointeja sekä eri toimijoiden omia raportteja tapahtuneesta.

Niemen mukaan tarkastuskertomus olisi valmistumassa arviolta noin kahden viikon sisällä.

Jaa.
Exit mobile version