perjantai, 1 marraskuun

Lappeenrantalainen kanala hakee korvauksia näytteenotossa virheen tehneeltä laboratoriolta muun muassa tulonmenetyksistä ja mainehaitasta.

Elisa Paljakka,

Ville Toijonen

Alkukesästä virheellisen salmonellatuomion saanut lappeenrantalainen luomukanala on ensijärkytyksen jälkeen pystynyt jatkamaan toimintaansa.

Kuorttisen kanala hakee nyt asianajajansa kanssa korvauksia virheen tehneeltä laboratoriolta.

– Olen miettinyt, että sukupolvien myötä tilalla syntyy sellainen tahtotila, että periksi ei anneta. Tämä tila on kestänyt sodan, laman ja se tulee kestämään myös tämän. Tämä on meidän taistelu, maatilayrittäjä Kaisa Rautakannel sanoo.

Tragedia sai alkunsa viime toukokuussa, kun tilalta otetussa rutiininäytteestä löytyi salmonellabakteeria.

Kanala ehti hävittää yli 4 300 kanaa ennen kuin kävi ilmi, että laboratoriossa oli sattunut virhe. Salmonellaa ei tilalla ollutkaan vaan bakteeri oli peräisin laboratoriosta.

Korvauksia laboratoriolta

Korvausvaatimus lähentelee miljoonaa euroa ja kattaa menetettyjen tulojen lisäksi esimerkiksi kaasutetut linnut, turhat työtunnit ja mainehaitan.

– Isoin korvattava summa tulee tulojen menetyksestä. Siitä, että ne meidän hävitetyt kanat olisivat munineet vielä puolitoista vuotta, sanoo yrityksen sihteerinä toimiva Janne Rautakannel sanoo.

Korvausten kokonaissummaa laski huomattavasti se, kun Ruokavirasto heinäkuussa myönsi tilalle poikkeusluvan, jolla kerran menetetyksi lasketut tiput saatiinkin tuotua tilalle.

Laboratorio tarjosi heti virheellisen tuloksen selvittyä kanalalle 300 euron hyvitystä. Sen jälkeen laboratorio ei ole ollut suoraan yhteydessä Kuorttisiin.

Yle tavoitti Eurofins Scientific Finland oy:n toimitusjohtaja Lasse Mäkelän. Mäkelä kieltäytyi kommentoimasta tapausta ja vetosi viranomaisnäytteitä käsittelevän laboratorion velvollisuuteen salata kaikki asiakasta koskevat tiedot.

Hän ei myöskään halunnut yleisemmällä tasolla vastata siihen, millä perusteella laboratorio päätyi tarjoamaan kymmenkertaista näytteen käsittelymaksua korvauksena laboratorion virheestä.

Eurofins Scientific Finland on osa maailman johtavaa bioanalyysien tarjoajaa Eurofins Scientificia.

Janne Rautakannel: ”Kaikki pimeni”

Yrityksellä on ollut raskas kesä. Kun pariskunta kuuli, ettei tilalla olekaan salmonellaa, piti jo aloitetut turvatoimet purkaa ja kaikki aloittaa alusta. Lähes puolet yrityksen munintaikäisistä kanoista oli lopetettu.

– Muistan vain, että päässä kaikki asiat pienenivät. Pimeni ja tuntui, että silloin oli todella tyhjän päällä ja yksin, Janne Rautakannel kertoo.

Katastrofilla oli vakavat seuraukset yrityksen taloudelle.

– Myyntimme laski sen jälkeen kuin härän häntä. Muniamme odottavat Helsingissä yhä K-kaupat ja Prismat sekä useat hotellit, ravintolat ja ruokapiirit, Janne Rautakannel luettelee.

Pariskunta toivoo, etteivät kilpailijat ennätä täyttää markkinoille syntynyttä tyhjää paikkaa. Lokakuussa tilanteen pitäisi helpottaa, kun uudet kanat alkavat munia.

Virheen syy

Maa- ja metsätalousministeriö on teettänyt vahingonkorvausasiasta oman selvityksensä. Sen mukaan valtio ei ole vastuussa tapahtuneesta, koska tapaukseen ei liity julkista vallankäyttöä.

– Kyse on maataloustuottajan ja laboratorion välisestä asiasta ja se on lakimiestemme tekemän arvion mukaan käsiteltävä yksityisoikeudellisesti, sanoo maa- ja metsätalousministeriön Ruokaosaston apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen.

Kuorttisen luomukanalan tapaus on Aaltosen mukaan johtanut viranomaistasolla selvitystyöhön siitä, pitäisikö Ruokaviraston kerätä tarkempaa tietoa siitä, onko näytettä testanneessa laboratoriossa käsitelty samaan aikaan vertailunäytteitä.

Vertailunäytteet ovat salmonellabakteereja sisältäviä näytteitä, joilla laboratoriot testaavat menetelmänsä toimivuutta.

Ruokaviraston selvityksen mukaan Eurofins Scientific Finlandin laboratoriossa Helsingissä oli Kuorttisten kanalan näytettä edeltävänä päivänä käsitelty vertailunäytettä samassa työpisteessä. Laboratoriota kehotettiin korjaamaan toimintaansa, mutta sen ei katsottu toimineen lainsäädännön vastaisesti.

Jaa.
Exit mobile version