torstai, 10 lokakuun

Asuntolainaa maksavien tilanne helpottaa, kun korot laskevat, mutta vuokralla asuva tai lainansa maksanut on Laboren esimerkkilaskelmassa paremmassa asemassa.

Palkkojen nousu ja inflaation taittuminen parantavat monen ostovoimaa lähivuosina, arvioi Labore. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Inflaation reipas jarrutus parantaa lähes kaikkien ostovoimaa, arvioi Työn ja talouden tutkimus Labore tuoreessa raportissaan.

Tutkimuslaitos seuraa kahdeksan kuvitteellisen esimerkkiperheen tulojen, verojen ja ostovoiman kehitystä. Laskelmat perustuvat Laboren omaan ennusteeseen ja Tilastokeskuksen kulutustutkimukseen.

Laboren esimerkkiperhelaskelmassa tarkastelun kohteena ovat hyvätuloinen perhe, toimihenkilöperhe, työntekijäperhe, yksin asuva korkeakoulutettu, yksinhuoltajaperhe, työmarkkinatukea saava yksinasuva työtön, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saava työtön sekä eläkeläispariskunta.

Palkat nousuun, korot laskuun

Yleisen hintojen nousun voimakas hidastuminen ja palkankorotukset parantavat ostovoimaa monilla esimerkkiperheillä.

Palkankorotukset ja hitaampi inflaatio kääntävät hyvätuloisen perheen ostovoiman nousuun kahden heikon vuoden jälkeen. Ostovoiman kasvu jatkuu koko selvityksen tarkastelukauden 2024–2026.

Asuntolainaa lyhentävän toimihenkilöperheen ostovoima parantuu myös korkojen nousun taittumisen takia, sillä keskikorko ja samalla lainan hoitokulut kääntyvät laskuun.

Työntekijäperheen ostovoima kehittyy esimerkkiperheistä parhaiten, sillä tämä esimerkkiperhe asuu vuokra-asunnossa. Vuokrat nousevat vielä tänä vuonna omistusasuntojen kustannuksia hitaammin, Labore laskee.

Yksin asuvalla korkeakoulutetulla ostovoima kasvaa palkankorotuksista huolimatta hitaammin, sillä hänellä on suhteessa enemmän asuntolainaa kuin työntekijäperheellä ja pienemmät käytettävissä olevat tulot.

Yksinasuvan kokema inflaatio onkin kaikista esimerkkiperheistä nopeinta tänä vuonna, Labore arvioi.

Yleistä asumistukea tai ansiosidonnaista saavilla ostovoima laskee

Myös yksinhuoltajaperheen ansiotulot kasvavat, mutta yleisen asumistuen leikkaukset vievät esimerkkiperheen tuesta lähes kaksi kolmasosaa. Perheen ostovoima heikkenee tänä vuonna lähes kuusi prosenttia.

Lisäksi yksinhuoltajaperheen tulot ovat lähellä yleisen asumistuen tulorajaa, joten tulojen kasvu leikkaa tuen määrä voimakkaasti myös seuraavina vuosina, Labore laskee.

Ansiosidonnaista työttömyystukea saavalla tuen porrastus ja yleisen asumistuen leikkaus pienentävät ostovoimaa tänä ja ensi vuonna.

Työmarkkinatukea saavan työttömän ostovoima kuitenkin kasvaa tänä vuonna ja pysyy lähes samana vuosina 2025–2026, koska hän saa toimeentulotukena sen, minkä työmarkkinatukeen ja yleiseen asumistukeen tänä vuonna tehdyt leikkaukset vievät.

Eläkeläispari hyötyy tänä vuonna

Eläkkeet paranevat tänä vuonna palkkoja enemmän. Vaikka esimerkkiperheen eläkeläispariskunta asuu omistusasunnossa, eläkkeiden hyvä kehitys nostaa perheen ostovoimaa tänä vuonna esimerkkiperheistä eniten, Labore laskee.

Ensi vuonna ja sitä seuraavana palkat nousevat kuitenkin eläkkeitä nopeammin. Eläkeläispariskunnan ostovoima kasvaa, mutta hitaammin kuin palkansaajaperheillä.

Ylen aamun Jälkipörssissä pohdittiin heinäkuussa kuluttajien talousluottamusta ja ostovoiman parantumista. Kuinka moni on kaupan hyllyllä iloinen siitä, että inflaatio on taittunut, keskustelijat miettivät.

Jälkipörssi: Kuinka moni on kaupan hyllyllä iloinen siitä, että inflaatio on taittunut?
Jaa.
Exit mobile version