maanantai, 23 syyskuun

Rajavartiolaitoksen palveluksessa on ahkera ja arvostettu ammattilaisten joukko. Yksi heistä puolustaa mestaruuttaan virkakoirien SM-kisoissa.

Rajavartiolaitoksen palveluksessa on noin 3 000 henkilöä. Sotilasvirassa palvelevien keskimääräinen uran pituus on noin 30 vuotta.

Laitoksessa on kuitenkin parinsadan ahkeran työtekijän joukko, jonka työura jää keskimäärin 9–10 vuoden mittaiseksi.

Virkakunnassa on noin 200 rajakoiraa, joita käytetään rajatarkastustehtävien, alustarkastusten, meripelastustehtävien ja rajavartiotilanteiden hallinnan tukemiseen.

Uravaihtoehtoina ovat partiokoiran, lisäkoulutetun partiokoiran sekä valmiusjoukkuekoirien tehtävät.

Turkulaiskoirakko puolustaa mestaruutta Vaasassa

Lbu Cunto eli labradorinnoutajauros Cunto on huumekoirien hallitseva Suomen mestari ja puolustaa mestaruuttaan virkakoirien mestaruuskisoissa Vaasassa ensi viikolla.

Viisivuotias Cunto työskentelee työparinsa Timo Niemisen kanssa. Pennusta saakka vanhemman merivartijan kanssa asunut koira aloitti virkauransa kaksivuotiaana.

– Cunto on äärettömän sitkeä, sisukas ja miellyttämishaluinen.

Koiran miellyttämishalu ja luontainen vauhdikkuus vaativat ohjaajalta kykyä koiran rauhoittamiseen.

– Se purskahtelee yli-innokkuutena, joten on pakko suitsia sitä vauhtia, mikä olisi Cuntolle luontaista, Nieminen kertoo.

Töissä koirakko tekee tarkastuksia muun muassa laivoihin, joten koiran oman turvallisuudenkin takia ohjaajan pitää osata rauhoittaa työparinsa.

Koiranohjaaja ja koira muodostavat saumattoman työparin ja asuvat yhdessä.

Ohjaajan tehtävänä on huolehtia työparista niin töissä kuin vapaallakin. Työuransa jälkeen rajakoira viettää usein eläkepäivänsä ohjaajansa kodissa.

Mestarien kouluttaja

Timo Nieminen on sangen menestynyt koiraohjaaja, sillä myös hänen edellinen koiransa Ceppo (Cesare Sieppi) voitti huumekoirien mestaruuden.

Suomen kennelliitto palkitsi Cepon myös vuoden virkakoirana 2016. Nyt labradoriuros on siirtynyt eläkepäiviltä autuaimmille niityille.

Porin merivartiostossa työskennelleen koirakon ensisijaisina työtehtävinä olivat meripelastus, henkilöetsintä ja alustarkastukset, joten menestys huumekoirana tuli aikanaan positiivisena yllätyksenä.

Virkakoirien mestaruuskilpailuissa kilpaillaan tottelevaisuudessa sekä alue-, varasto-, huoneisto-, matkalaukku- ja ajoneuvoetsinnässä. Osallistuvat koirakot ovat poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja rikosseuraamuslaitoksen virkakunnasta.

Jaa.
Exit mobile version