sunnuntai, 19 toukokuun

Yksityiskoulut lakkoilevat kahden päivän ajan työehtosopimuskiistan takia.

Yksityisen oppilaitoksen Lahden yhteiskoulun opetus on kaksipäiväisen lakon aikaan rehtorien varassa.

– Ei me lakkoa rikota, mutta pari luentoa koulun historiasta sekä keskustelua tulevasta koulun rakennushankkeesta sekä tärkeä kouluruokailu, kertoo rehtori Markku Moisala, joka toimi pitkään myös yksityiskoulujen liiton toiminnanjohtajana ja on nykyään hallituksen jäsen.

Suomen 16 yksityiskoulua on lakossa kaksi päivää. Oppilaita on noin 19 000.

Yksityisen opetusalan työehtosopimuksista on neuvoteltu keväällä. Opetusalan ammattiliitto OAJ hylkäsi sovintoehdotuksen viime perjantaina.

Moisala ehti olla 20 vuotta Yksityiskoulujen liiton toiminnanjohtajana.

– Lakko on uusi tilanne itselleni. Edellisen kerran oli opettajalakko 1984.

”Arvonlisäveron reilu nousu tarkoittaa lisäkuluja”

Markku Moisalan mukaan yksityiskoulut pärjäävät Suomessa hyvin ja täydentävät kuntien tarjontaa.

Hallituksen tuoreet kaavailut säätiöiden verottamisesta ja arvonlisäverosta koskettavat yksityiskouluja. Yksityiskoulut rahoitetaan valtion tuella, mistä pitäisi jäädä myös varoja investointeihin ja peruskorjaukseen. Viitisen vuotta sitten esimerkiksi yhden peruskoulun 7.–9.-luokkalaisen rahoitus oli noin 9 000 euroa.

– Jos säätiöitä alettaisiin verottaa, investointivara heikkenee. Myös arvonlisäveron reilu nousu tarkoittaa meille lisäkuluja. Emme saa palautusta arvonlisäverosta, joten olemme kuntapuoleen verrattuna heikommassa asemassa.

Lahden yhteiskoulun ylläpitäjä on vuodesta 1950 alkaen ollut säätiö, sitä ennen kannatusyhdistys. Moisalan mukaan yksityiskoulut ovat viime vuosina alkaneet siirtyä enemmän säätiöpohjaisiksi.

Lahden yhteiskoulussa opiskelevat peruskoululaiset, lukiolaiset ja koulu tarjoaa myös aikuisten lukio- ja perusopetusta sekä tutkintokoulutukseen valmentavaa opetusta.

Myös Diakoniaopisto sekä Hyriakoulutus ovat mukana lakossa. Valtaosa Suomen yksityiskouluista sijaitsee Helsingissä ja Tampereella. Oppilaitosten joukossa on sekä peruskouluja että toisen asteen oppilaitoksia.

Jaa.
Exit mobile version