maanantai, 21 lokakuun

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa THL:n suositus, jonka mukaan energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille.

THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo arvelee, että energiajuomien myynti alle 18-vuotiaille tullaan kieltämään lailla. Kieltoa on selvitetty aiemminkin.

– Lain säätämisessä on aina kyse poliittisesta tahdosta. Nyt kun Maailman terveysjärjestölläkin on yhä enemmän perusteita ryhtyä kannattamaan tätä lakia, niin luulen, että poliittinen tahtokin on muuttunut, Kuusipalo sanoo.

Hän kertoo, että Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittaa energiajuomien myynnin ja markkinoinnin kieltoa alle 18-vuotiaille.

Kuusipalo sanoo, että yleensä suosituksia noudatetaan Suomessa.

– Meillä Suomessa noudatetaan yleensä näitä Maailman terveysjärjestön suosituksia.

Myös kaupat kaipaavat lainsäädäntöä

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa THL:n suositus, jonka mukaan energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille. Kuusipalon mukaan tilanne ei ole hyvä myöskään kauppojen kannalta.

– Tällainen suositus ei toimi. Vanhempainliitosta ja monilta kauppiailta on tullut toive lainsäädännöstä. Tämä on liian höttönen käytäntö.

Kuusipalo toteaa, että jos toinen kauppa kysyy papereita ja viereinen kauppa ei, niin tilanne ei ole silloin tasapuolinen.

THL selvittää nuorten syömistä ja juomista

Yle uutisoi torstaina, että energiajuomat ovat nostaneet ison huolen Sodankylässä, jossa 16 prosenttia kunnan 8–9-luokkalaisista juo päivittäin energiajuomia. Se on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin muualla Suomessa.

THL:llä ei ole tarkkaa tietoa kauppojen käytännöistä eikä tutkittua tietoa energiajuomien aiheuttamien haittojen viimeaikaisesta kehityksestä.

– Emme tunne riittävästi edes sitä, miten nuoret syövät. Nyt onneksi THL:ssä on käynnistymässä nuorten ravitsemustutkimus, jossa haastatellaan juuri näitä yläasteikäisiä, että mitä he oikeasti syövät ja juovat. Tämä tieto on puuttunut Suomesta.

Kuusipalon mukaan energiajuomat voivat aiheuttaa kofeiinille herkille yksilöille neurologisia oireita. Osa nuorista hakee energiajuomien aiheuttamaa värinää ihan tahallaan.

– Esimerkiksi koululaiskyselytutkimusten ja Tampereen yliopiston nuorisotutkimusten mukaan nuoret hakevat energiajuomasta värinää. Osa ihmisistä on herkkiä. Heille se pärinä tulee, eli vapina, hikoilu, sydämen tykytys ja ja huonovointisuus, Kuusipalo sanoo.

Jaa.
Exit mobile version