torstai, 4 heinäkuun

Kuusamo on monelle talvilajien ystävälle tuttua seutua, mutta Koillismaan tunturit tarjoavat lukuisia elämyksiä myös silloin kun lumesta ei ole tietoakaan.

Alexandra Kral-Leszczynski

Monen aivan pohjoisimpaan Suomeen tai jopa Norjaan asti maata pitkin matkaavan lomaseurueen reitti kulkee satoja kilometrejä pitkää Kemijärventietä pitkin. Sen varrella sijaisteva Kuusamo on oiva pysähdyspaikka, mistä löytyy tekemistä ja nähtävää useammaksikin päiväksi. Miksei vaikka koko lomaksi!

Tämä juttu on osa Ylen Puoli seitsemän -ohjelman kesäkohdesarjaa, jossa esitellään yleisön meille vinkkamia vähän tuntemattomampia ja yllätyksellisiä kesämatkakohteita eri puolelta Suomea.

Astu tyhjään ja liu´u korkeuksissa

Pohjoisen tunturimaisemista pääsee nauttimaan myös lintuperspektivistä, ainakin jos uskaltaa ripustautua valjaisiin ja laskea vaijeriliulla alaspäin noin puolen kilometrin korkeudessa sijaitsevalta Rukan huipulta.

Vaijeriliukuun ei ole ikärajaa, sen sijaan laskijan 30-120 kilon painorajasta sekä muista turvallisuusseikoista huolehditaan asiaankuuluvalla pieteetillä. Vaijeri kulkee ylimmillään reilun 40 metrin korkeudella maasta, joten liuku tarjoaa oivan mahdollisuuden voittaa mahdollinen korkeanpaikan kammo.

Mahdollisen jonotuksen lisäksi elämykseen osallistuvan on hyvä huomioida, että vauhti on varsinkin testipäivään osuneellla sadesäällä aikamoinen ja hieman alle 400 metrin mittainen lasku on hujauksessa ohi. Hieno ja ainutlaatuinen kokemus kuitenkin!

Mikäli roikkuminen yläilmoissa ei houkuta, mutta maisemat kiinnostavat, tarjoaa vaijeriliun vierestä lähtevä kesäkelkkarata myös vauhdikkaan elämyksen. Kelkkailu sopii myös lapsille.

Kitkan viisas, ei mikä tahansa muikku

Jos olet joskus ostanut kesätapahtuman kojusta tai festivaaliteltasta muikkuannoksen ja todennut, ettei kyseinen ruokalaji kuuluu suosikkeihisi, anna Kitkan viisaille maihdollisuus. Kuusamoa halkovan Kitkajoen mukaan nimetty kalalaji on EU:n nimisuojattu. Tätä herkkua ei muualta saa vaikka muuten muikkuja tarjolla olisikin.

– Kalan nimi tulee siitä, että se kääntyy ennen itärajaa takaisin ja pysyy visusti sekä viisaasti täällä Suomessa, kertoo paikallisen studioravintola Tundran keittiömestari Jarmo Pitkänen.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on pyytänyt muikkuja pikkupojasta asti ja tehnyt myös pitkän työuran kalojen parissa. Pitkänen vinkkaa, että tärkeintä on syödä Kitkan viisaat tuoreina. Mikäli omaan lomaohjelmaan sopii ravintolakäyntiä paremmin itse valmistetut muikut, saa niitä tuoreena muun muassa Kuusamon keskustan liepeillä sijaitsevasta kalakaupasta. Jos valmistat muikut itse, muista käyttää paistamiseen runsaasti voita ja suolaa, hän muistuttaa.

Nauti koskien kuohuista

Kuusamon seudulla on joukko toinen toistaan villimpänä pauhaavia koskia. Niitä kannattaa pistäytyä ihailemaan vaika olisi matkalla pohjoisemmaksi ja reitti kulkisi vain Kuusamon ohi. Yksi oiva taukopaikka on Oulangan kansallispuistossa Pienen karhunkierroksen varrella sijaitseva Myllykoski.

Matkaa lähimmältä parkkipaikalta koskelle ja sen yhteydessä sijaitsevalle grillipaikalle on vain reilu kilometri. Reitti Oulangan Basecampilta Myllykoskelle on helppokulkuinen ja sopii myös lapsille. Jos aikaa ja vomia riittää, voi samalla kiertää koko 12 kilometrin Pienen Karhunkierroksen.

Mikäli haluaa nauttia koskien kuohuista lähietäisyydeltä, kannattaa osallistua ohjatulle koskenlaskuretkelle. Niitä järjestävät useat eri yritykset ja tarjolla monen pituisia ja haastavuudeltaan vaihtelevia retkiä.

Jaa.
Exit mobile version