Suuressa kotiuttamisoperaatiossa Thaimaasta palautettiin lähes tuhat salakuljetettua makia ja kilpikonnaa Madagaskariin. Thaimaata pidetään laittoman villieläinkaupan keskuksena.
Thaimaasta on palautettu lähes tuhat sinne salakuljetettua makia ja kilpikonnaa Madagaskariin, uutisoi Al-Jazeera. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin villieläinten kotiuttaminen Thaimaan ja Madagaskarin välillä.
Thaimaa on pitkään ollut sekä laillisen että laittoman villieläinkaupan keskus. Vuosina 2001–2021 Thaimaassa kirjattiin eniten Madagaskarilta laittomasti salakuljetettujen villieläinten takavarikoita.
Madagaskarin ainutlaatuinen luonnon ja eläinten monimuotoisuus tekee maasta salametsästäjien ja salakuljettajien ensisijaisen kohteen. Madagaskarilla esiintyvistä lajeista 90 prosenttia on sellaisia, joita ei löydy mistään muualta maapallolla.
Madagaskarin ympäristöministeri Max Andonirina Fontaine sanoi, että kansainvälinen villieläinkauppa on valtava uhka maalle.
– Elinympäristöjen häviämisen jälkeen se on toiseksi suurin syy luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, hän sanoi.
Yli tuhat eläintä takavarikkoon
Tämän vuoden toukokuussa Thaimaan viranomaiset takavarikoivat Madagaskarilta peräisin olevan 1 109 uhanalaisen makin ja kilpikonnan lastin. Kyseessä oli yksi maan suurimmista villieläinten salakuljetuksen takavarikoista.
Thaimaan viranomaiset seurasivat vihjeen perusteella laittoman villieläinlähetyksen mutkikasta reittiä eri maiden halki ja onnistuivat ottamaan haltuunsa lähetyksen.
Jos eläimiä ei olisi pelastettu, ne olisi lähes varmasti myyty monien miljardien dollarien maailmanlaajuisille eksoottisten lemmikkieläinten markkinoille.
Takavarikon jälkeen Thaimaan viranomaiset löysivät huonokuntoisten eläinten joukosta 131 kuollutta kilpikonnaa. Seuraavien viikkojen aikana kuoli vielä yksi maki ja 17 kilpikonnaa.
Eläimet palautettiin suuroperaatiossa
Madagaskarin hallitus ilmoitti kesäkuussa aikovansa kotiuttaa Thaimaasta pelastetut eläimet. Kotiuttamiseen liittyi kuitenkin valtavia taloudellisia ja logistisia ongelmia.
Elokuussa Qatar Airways ja eteläafrikkalainen lentoyhtiö Airlink tarjoutuivat sponsoroimaan lentoja, jolla eläimet voitaisiin palauttaa. Hallinnollisista viivästyksistä huolimatta eläimet onnistuttiin lopulta palauttamaan marraskuun ja joulukuun aikana.
Palautetut eläimet joutuvat vielä läpikäymään karanteenin ennen siirtymistään erikoiskeskuksiin Madagaskarin luonnonsuojelualueilla. Ympäristöministeri Fontaine sanoi, että tavoitteena on lopulta päästää eläimet luonnolliseen ympäristöönsä.