lauantai, 26 lokakuun

Israel ja Iran ovat sodan partaalla. Maiden vihollisuudet ovat jatkuneet vuosikymmeniä, mutta kuluneen vuoden aikana ne ovat ajautuneet sodan partaalle.

Kokosimme tähän juttuun keskeiset tapahtumat, jotka ovat johtaneet nykyiseen äärimmäisen kireään tilanteeseen.

  • Yle seuraa Lähi-idän tilannetta tässä artikkelissa.

7.10.2023 Iranin tukema äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin.

Gazaa hallinneen Hamasin terroristit tappoivat noin 1 200 ihmistä ja ottivat panttivangiksi 251 ihmistä. Tämän jälkeen Israel hyökkäsi Gazaan. Israelin iskut ovat tappaneet Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan tähän mennessä lähes 43 000 ihmistä.

Hamasin hyökkäystä seuranneena päivänä eli 8.10.2024 niin ikään Iranin tukema Hizbollah-järjestö aloitti raketti-iskut Libanonista Pohjois-Israeliin.

25.12.2023 Israel tappoi iranilaisen kenraalin.

Israel surmasi Iranin vallankumouskaartin kenraalin Razi Moussavin ilmaiskulla Syyriassa. Moussavi oli Syyrian vallankumouskaartin neuvonantajana. Iran sanoi iskun jälkeen kostavansa kenraalin kuoleman.

1.4.2024 Israel teki ilmaiskun Iranin suurlähetystöön Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Ohjusiskussa kuoli Iranin ilma- ja maavoimien komentaja Mohammed Reza Zahedi ja kuusi muuta vallankumouskaartin jäsentä. Iran vannoi iskun jälkeen kostavansa Israelille. Länsimaissa alettiin epäillä, että Iran saattaa iskeä suoraan Israeliin.

13.4.2024 Iran teki massiivisen ilmaiskun Israeliin.

Iran iski Israeliin yli 300 ohjuksella ja droonilla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Iran iski Israeliin suoraan omalta maaperältään. Myös Iranin liittolaiset Irakissa, Jemenissä ja Syyriassa osallistuivat iskuun. Israel liittolaisineen torjui lähes kaikki ohjukset ja droonit. Vahingot Israelissa jäivät vähäisiksi. Israel ilmoitti vastaavansa iskuun.

19.4.2024 Israel iski Iraniin ohjuksilla ja drooneilla.

Isku kohdistui Isfahanin alueelle, jossa ovat Iranin tärkeimmät ydinlaitokset. Alueella on myös sotilastukikohtia ja asetuotantoa. Iran sanoi ampuneensa ohjukset ja droonit alas Isfahanin lentokentän lähellä. Satelliittikuvien perusteella Israelin isku kuitenkin aiheutti vahinkoja. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti, etteivät ydinlaitokset kärsineet vahinkoja.

Kartta-animaatio Isfahanista:

31.7.2024 Israel salamurhasi Hamasin johtajan Ismail Haniyehin Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Haniyeh oli äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja. Asiantuntijat arvioivat salamurhan lisäävän Lähi-idän konfliktin laajanemisen riskiä myös siksi, että murha tehtiin Iranin maaperällä. Iran ja Hamas syyttivät iskusta Israelia.

Syyskuu 2024 Israel kiihdytti ilmaiskuja Hizbollahin kohteisiin Libanonissa.

Israel lisäsi iskujaan äärijärjestö Hizbollahin kohteisiin Libanonin etelä- ja itäosissa sekä pääkaupunki Beirutin eteläpuolella.

17.9.2024 Iranin Libanonin-suurlähettiläs haavoittui hakulaiteiskussa.

Israelin tiedustelupalvelu Mossad räjäytti Hizbollahin jäsenille toimitettuja hakulaitteita poikkeuksellisessa iskussa. Kaksitoista ihmistä kuoli ja lähes 3000 haavoittui. Iranin suurlähettiläs Mojtaba Amini oli yksi haavoittuneista. Hän menetti hakulaitteen räjähdyksessä toisen silmänsä.

Seuraavana päivänä räjähtelivät sadat Hizbollahin radiopuhelimet.

26.9.2024 Iran varoitti Israelia hyökkäämästä Libanoniin.

Iranin ulkoministeri Abbas Araghchi varoitti YK:n yleiskokouksen yhteydessä täysimittaisen konfliktin vaarasta Lähi-idässä, jos alueelle ei saada tulitaukoa. Araghchi sanoi, ettei Iran jää toimettomaksi, jos Libanonissa alkaa sota.

27.9. Israel surmasi Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin.

Nasrallah kuoli Israelin Hizbollahin tukikohtaan Etelä-Beirutissa tekemässä ilmaiskussa. Samassa iskussa kuoli myös muita Hizbollah-johtajia ja Iranin vallankumouskaartin kenraali Abbas Nilforoushan. Nasrallah johti Hizbollahia yli 30 vuoden ajan.

30.9.2024 Israel aloitti maahyökkäyksen Etelä-Libanonissa Hizbollahia vastaan.

Israelin armeija sanoi maaoperaation olevan rajoitettu ja paikallinen. Israel on jatkanut maahyökkäystä ja kasvattanut joukkojensa määrää Etelä-Libanonissa. Alueella on arviolta 15 000 Israelin sotilasta neljästä maajoukkojen divisioonasta.

1.10.2024 Iran teki laajan ohjusiskun Israeliin.

Iran laukaisi Israeliin noin 200 ballistista ohjusta. Israelin ilmapuolustusjärjestelmä torjui valtaosan ohjuksista. Myös Yhdysvallat osallistui iskun torjuntaan. Israelin mukaan vahingot jäivät vähäisiksi. Iranin mukaan isku oli kosto Nasrallahin, Haniyehin ja iranilaiskomentajan tappamisesta. Israelin armeija ilmoitti kostavansa iskun Iranille.

17.10.2024 Israelin sotilaat tappoivat Hamasin johtajan Yahya Sinwarin Gazassa

Israelin armeija tappoi kolme Hamasin taistelijaa, joista yksi varmistui järjestön johtajaksi Yahya Sinwariksi. Hän ehti toimia järjestön johdossa vain runsaan kuukauden sen jälkeen, kun edellinen johtaja Haniyeh kuoli Teheranissa.

26.10.2024 Israel iski useisiin sotilaskohteisiin Iranissa

Israel teki yöllä täsmäiskuja Iranin sotilaskohteisiin. Israelin armeijan mukaan se iski ohjusten valmistuslaitoksiin, joissa oli tuotettu ohjuksia, joilla Iran on iskenyt vuoden aikana Israeliin kahteen otteeseen. Lisäksi Israel iski ohjusasemiin ja muihin Iranin sotilaskohteisiin. Israelin armeija tiedotti aamulla iskujen päättyneen. Iran on myöntänyt kärsineensä ”rajoitettuja vahinkoja” iskuissa.

Video Iranin ohjushyökkäyksestä Israeliin:

26.10. klo 10.17: Juttuun päivitetty Gazan terveysministeriön ilmoittama Gazan sodan sodan uhriluku.

Jaa.
Exit mobile version