sunnuntai, 13 lokakuun

Lomaosakkeilla tavoitellaan vaivatonta lomailua, mutta niiden arvo voi laskea ajan myötä. Lähihoitaja Heli Seppälä on ostanut edullisesti useampia viikko-osakkeita.

Lomaosakkeita viime aikoina osanut Heli Seppälä on päättänyt, että ei aio maksaa osakkeen hankinnasta yli 200 euroa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Syyslomien aikana osa lomailijoista suuntaa matkansa lomaosakkeelle. Viikko-osakkeella voi viettää tietyn viikon tai useampia valitussa lomakohteessa.

Yksi alan johtavista yrityksistä, Holiday Club, on myynyt vuosien aikana noin 100 000 lomaviikkoa suomalaisille. Tämä vastaa noin 2 500:aa loma-asuntoa, joista asiakkaille on myyty viikko-osakkeita.

Suomi on tunnettu näiden viikko-osakkeiden luvattuna maana. Yhtiön mukaan uusia ostajia on vuosittain noin 4 000. Viikko-osakkeet sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Lomaosakkeen hinta vaihtelee 5 000 eurosta 30 000 euroon, kertoo Holiday Clubin viikko-osakepuolen kuluttajamyynnistä vastaava myyntipäällikkö Sampo Peisa.

– Hintaan vaikuttavat merkittävästi osakkeen sijainti ja valittu vuokraviikko.

– Myös ostajien taustat vaihtelevat, mutta heitä yhdistää halu mukavaan lomailuun. Heidän ei tarvitse huolehtia osakkeen ylläpidosta ja siivouksesta, sillä ne sisältyvät osakkeen vastikkeeseen, sanoo Peisa.

Vaivattomuuden kääntöpuolena on, että rahallisena sijoituksena lomaosakkeet voivat menettää arvoaan.

Verkkokeskusteluissa viikko-osakkeiden arvon kerrotaan laskevan merkittävästi muutamassa vuodessa. Verkon myyntisivustoilla voi löytää satoja yksityishenkilöiden myynti-ilmoituksia viikko-osakkeista. Yksi näistä sivustoista on esimerkiksi Huutokaupat.com.

Loma-osake onkin sijoitus vaivattomaan lomailuun, ei niinkään pitkäaikaiseen arvon säilyttämiseen.

Holiday Clubin Peisa ei halua arvioida, kuinka paljon viikko-osakkeen arvo voi laskea esimerkiksi viidessä vuodessa.

Heli Seppälä osti lomaviikon kahdella eurolla

Välillä lomaosakkeita päätyy myyntiin, kun omistajan elämäntilanne ja mielenkiinnon kohteet vaihtuvat. Usein myös perikunnat haluavat luopua osakkeestaan, jos sille ei ole enää käyttöä. Vuosittainen vastike täytyy silti maksaa, ja vastike voi nousta jopa satoihin euroihin.

Viikko-osakkeen omistajat myös myyvät ja vuokraavat osakkeitaan eri verkkosivuilla suoraan ilman välikäsiä. Tämä voi tarjota ostajalle mahdollisuuden tehdä edullisia löytöjä.

Muun muassa omaloma.net kertoo verkkosivuillaan, että heillä jälleenmyynnissä olevat lomaosakkeet ovat keskimäärin 50 prosenttia tai jopa 70 prosenttia uushankintahintaa edullisempia.

Yksi äskettäin lomaosakkeen hankkinut on Heli Seppälä Heinolasta. Hän on ostanut vuoden aikana kolme viikko-osaketta, kaksi Sotkamosta ja yhden Kihniön Pyhäniemestä. Seppälä on tyytyväinen hankintoihin.

Hän maksoi ensimmäisestä osakkeesta 180 euroa ja toisesta 60 euroa. Lisäksi Seppälä maksaa osakkeista vuosivastiketta, ensimmäisestä 540 euroa ja toisesta 330 euroa. Nämä ovat 3–4 makuuhuoneen huoneistoja.

Vain kahdella eurolla Seppälä osti osakkeen, jossa jopa 6 henkeä majoittavan huoneiston vuosivastike on 300 euroa.

Näin Heli Seppälä kertoo viikko-osakkeiden hankinnasta.

Seppälä osti viikko-osakkeet perheen omaan käyttöön, mutta hän myös vuokraa osakkeitaan silloin, kun ei tarvitse niitä itse.

Virastolle yhteydenottoja myyntiajoista ja jälleenmyyntiarvosta

Joskus viikko-osakkeen myyminen voi viedä jopa useita vuosia.

Erityisasiantuntija Kati Korppoo Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo, että viime vuonna heille tuli viitisenkymmentä yhteydenottoa viikko-osakkeista ja tänä vuonna niitä on tähän mennessä tullut nelisenkymmentä.

Yhteydenotoissa on usein kyse juuri liian optimistisista odotuksista osakkeen jälleenmyyntiarvoon tai myyntiaikaan liittyen. Virasto kehottaa olemaan tarkka jo ostotilanteessa, jotta myöhemmin ei tule yllättäviä pettymyksiä.

Holiday Club ottaa myymiään viikko-osakkeita jälleenmyyntiin, kertoo Peisa. Myyntiajat vaihtelevat paljon.

– Parhaimmillaan viikko-osake voi vaihtaa omistajaa viikossa, mutta joissain tapauksissa se voi kestää vuosia. Holiday Club sopii asiakkaan kanssa jälleenmyyntiin liittyvät hinnat tapauskohtaisesti.

Korjattu 13.10.2024 klo 21:07: Korjattu juttuun tieto, että kyseinen Pyhäniemi sijaitsee Kihniössä. Jutussa luki aiemmin Hollolan Pyhäniemi.

Jaa.
Exit mobile version