lauantai, 23 marraskuun

Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa työntekijöitä on kehotettu jäämään kotiin kehnon ilmanlaadun vuoksi. Katkeilevat sähköt ja verkkoyhteydet vaikeuttavat etätöitä.

Pakistanin Lahoressa on marraskuussa herätty katkuiseen ja painostavaan ilmaan.

Pakistanin valtalehtiin kuuluva Pakistan Daily Times kirjoittaa, että ilman epäpuhtauksia mittaava indeksi nousi torstaina lukemaan 1789, saastuneimmalla Lahoren alueella Gulbergissa luku oli yli 2800. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kaikki yli 15:n olevat mittausarvot ovat terveydelle haitallisia.

Toimittaja Asim Hussein vastaa puhelimeen asunnossaan 13 miljoonan asukkaan megapolin esikaupunkialueella.

Hän yskii ja köhii koko haastattelun ajan, ääni on painuksissa. Maisema Husseinin viisihenkisen perheen kodin ikkunasta on harmaa.

– Ulos lähtiessä allergiaoireet pahenevat, silmiä kirvelee ja joskus heikottaa. Yöllä kuluu nenäliinoja niistämiseen ja päivällä maskeja suun suojaksi, kertoo Asim Hussein Ylen puhelinhaastattelussa kaupunkilaisten arjesta.

Asim Husseinin lapset ja vaimo käyttävät hengityssuojaimia. Koululaisille ne ovat pakollisia. Maskit kestävät kuitenkin vain muutaman tunnin ja ne on vaihdettava. Paketti toisensa jälkeen hupenee.

Lahore News-lehdessä työskentelevä Asim Hussein sanoo olevansa hyväosainen. Hän voi jäädä etätöihin.

Sekään ei ole ihan mutkatonta. Sähkökatkot sattuu ajoittain ja verkkoyhteydet takkuilevat viranomaisten säätämien uusien palomuurisäännösten vuoksi. Monet joutuvat tekemään työtä ulkona. Slummeissa sisäilmakin on huonolaatuista eikä siellä ole välttämättä edes tietoa viranomaisten määräyksistä.

Husseinin kotona on ilmansuodatin ja perhe juo vettä kurkun kostukkeeksi.

– Sumu ei väisty muutamissa tunneissa öisen sulun aikana, Asim Hussein muistuttaa.

Sairaalat täyttyvät

Asim Hussein sanoo nähneensä omassa perheessään, miten altistuminen vaikuttaa lapsiin. Pahimpina aikoina käytetään astmapiippua. Nyt lapset ovat jo teini-ikäisiä ja elimistön sietokyky hieman parempi. Heikoimmassa asemassa ovatkin alle 5-vuotiaat lapset. YK:n lastenapujärjestön Unicefin mukaan ilmansaasteet ovat Pakistanissa nuorimpien yleisin kuolinsyy.

– Sairaalat tukkeutuvat avunhakijoista. Apua ei kuitenkaan aina ole saatavilla. Lääkärit määräävät hengitystievaivoihin niitä lääkkeitä, joita sattuu olemaan saatavilla vaikka ne eivät oireita helpottaisikaan.

”Business as usual”

Savusumu on tuttu ilmiö Pakistanin Punjabin maakunnassa ja Intiassa, jossa muun muassa pääkaupungissa Delhissä. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ilman samentavaa sumua ilmaantuu lokakuun lopussa, kun maaseudun kulotuksesta ja olkien poltosta nouseva savu kulkeutuu kaupunkeihin ja yhdistyy liikenteen päästöihin ja hiililämmityksen päästöihin.

Toimittaja Asim Hussein on todistanut savusumua kotikaupungissaan Lahoressa vuosien ajan.

– Ilma raikastuu, jos sataa rankasti. Nyt ilma näyttää seisovan paikallaan, eikä muutosta lähipäivinä ole tulossa. Lahore oli ennen vihreä kaupunki, nyt hakkuut ovat tehneet siitä betoniviidakon.

Kaikki eivät rajoituksista piittaa. Sumun keskellä näkee jopa lenkkeilijöitä. Hiiltä palaa ruoanlaitossa ja lämmityksessä.

Ihmiset saavat tietoa ilmanlaadusta lähinnä mediasta. Lahoren suurkaupungin kaduille ei ilmanlaatumittareita ole asennettu.

Toimittaja Asim Hussein on erikoistunut valtakunnan politiikan seurantaan. Hän sanoo, että aihe on iso ja tärkeä. Siitä keskustellaan vilkkaasti, mutta muutokset ovat hitaita.

– Perinpohjainen infrastruktuurin muutos vaatisi rahaa ja vielä kerran rahaa. Väestö kasvaa, eikä talous ole kovin hyvässä mallissa, Asim Hussein selvittää ja yskäisee vielä kerran.

Jaa.
Exit mobile version