torstai, 2 tammikuun

Hallinto-oikeus katsoo, ettei ulkopolitiikan harjoittaminen kuulu kunnan toimialaan.

Hallinto-oikeus on kumonnut Lahden kaupungin päätökset olla jatkamatta Teboilin vuokrasopimuksia kahdessa paikassa. Lahden kaupunkiympäristölautakunta päätti marraskuussa 2022, ettei se jatka huoltoasema-alueen vuokraamista venäläisomisteiselle Teboilille Lahden Paavolassa. Jo aiemmin huhtikuussa 2022 lautakunta teki vastaavan päätöksen Lotilan kaupunginosassa sijaitsevasta tontista.

Lahti ei halunnut vuokrasopimuksia jatkamalla tukea Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Lautakunta vetosi päätöksissään myös siihen riskiin, että jos Teboilin taloudellinen tilanne huonontuisi siihen kohdistettujen boikottien vuoksi, Lahden kaupungin vuokratulot vaarantuisivat.

Teboil valitti päätöksistä hallinto-oikeuteen, koska yhtiö katsoi niiden rikkovan perustuslaissa olevaa elinkeinovapautta ja hallintolain sisältämää tasapuolisen kohtelun vaatimusta.

Hallintoasia vai ei?

Lahden kaupunginhallitus puolusti päätöksiä muun muassa sillä perusteella, että perustuslain yhdenvertaisuutta koskeva pykälä koskee vain luonnollisia henkilöitä. Kaupungin mukaan kyse on ollut yksityisoikeudellisesta sopimuksesta, eikä hallintovallan käyttämisestä, ja lautakunta oli saanut harkita vapaasti, jatketaanko sopimusta.

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan kallistunut samalle kannalle. Oikeuden mukaan kyse oli hallintovallan käyttämisestä, ja esimerkiksi yrityksiä pitäisi sen vuoksi kohdella vastaavissa päätöksissä tasapuolisesti.

Ratkaisussa todetaan, että lautakunnan arvio mahdollisesta vuokratulojen vaarantumisesta perustui epävarmaan oletukseen.

Pakotteiden kaltainen toimi

Hallinto-oikeus toteaa kaupunkiympäristölautakunnan päätösten perustelujen viittaavan siihen, että päätöksillä on pyritty edistämään samankaltaisia päämääriä kuin ulkopolitiikan alaan kuuluvilla kansainvälisillä pakotteilla.

– Kannan ottaminen ulkopoliittisiin kysymyksiin ja muu ulkopolitiikan harjoittaminen eivät kuulu kunnan toimialaan, hallinto-oikeus lausuu.

Hallinto-oikeuden ratkaisusta on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jaa.
Exit mobile version