lauantai, 19 lokakuun

Viranhaltijoiden virhe sapettaa poliitikkoja. Hinta saatiin soviteltua urakoitsijan kanssa, mutta on edelleen reilusti tavanomaista hintaa korkeampi.

Sini Ojanperä,

Marjo Pirilä

Lahden kaupunki on tehnyt katukiveysten putsaamisurakan kilpailutuksessa virheen, josta aiheutuu miljoonien eurojen lisäkustannukset.

Kaupunki kilpailutti pari vuotta sitten katujen hoitourakan, jonka yksi osa oli kiveysten hoito ja putsaus.

Virhe johtui siitä, että urakkaa koskevasta Excel-taulukosta puuttui yksi luku, eivätkä kaupungin viranhaltijat huomanneet sitä. Kaupunki oli unohtanut ilmoittaa tarjouspyyntöaineiston lomakkeeseen viherhoitoalueen pinta-alan.

Koska määräala puuttui, kilpailutukseen osallistunut urakoitsija YIT Road löi lomakkeeseen poskettoman neliöhinnan, 1 000 euroa neliömetriltä. Lahden kaupungininsinöörin Mika Lastikan mukaan viheralueiden vastaavasta urakasta maksetaan tavallisesti noin 20 senttiä neliömetriltä.

YIT Roadin tarjous meni kuitenkin kaupungilta läpi.

Lahti harkitsi oikeustoimia

Urakoitsija otti asian esille vasta vuosi urakan alkamisen jälkeen, kun ensimmäistä tilinpäätöstä alettiin tehdä. Urakoitsijan puolelta oli tullut kaupungin asiantuntijoille vihjailuja, että kaupungin tarjouspyyntöasiakirjoissa oli virhe.

Kaupungin viranhaltijat alkoivat tutkia tarjouspyyntöasiakirjoja rivi riviltä, ja virhe paljastui yhdestä tyhjästä sarakkeesta.

Lahden kaupungininsinöörin Mika Lastikan mukaan kaupunki harkitsi ensin käräjöintiä. Urakan laajuus oli tuotu esiin muissa hankintadokumenteissa.

Jos kaupunki olisi huomannut, että 7 000 neliömetrin viheralueen hoito maksaa seitsemän miljoonaa euroa, ei YIT olisi voittanut kilpailutusta. Takeita riidan voittamisesta ei ollut, joten kaupunki päätyi sovintoneuvotteluihin YIT Roadin kanssa.

Neuvottelujen tuloksena neliöhinta laski 100 euroon.

Lahden kaupunki joutuu nyt maksamaan viheralueiden hoidosta 700 000 euroa vuodessa tavoitehintaa enemmän. Kaupungin menot kasvavat viiden sopimusvuoden aikana 3,5 miljoonaa euroa.

Valtuutettu: ”Iso lommo luottamukseen”

Asia puhutti päättäjiä Lahden valtuustoseminaarissa perjantaina. Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) kertoo, että lautakunta sai tietää virheestä vasta viime viikolla.

Lautakunta hyväksyi samassa kokouksessa miljoonaluokan säästöt talvikunnossapitoon osana kaupungin 50 miljoonan euron säästötalkoita. Sen jälkeen käsittelyyn tuli miljoonaluokan Excel-virhe.

– Virhe on mennyt kolmen viranhaltijan silmien läpi, ja silti se on hyväksytty kilpailutuksessa, McCarron sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) vannotti valtuutettuja seminaarissa, että virhettä ei maksateta veronmaksajilla, vaan lautakunta saa etsiä säästöt omalta toimialaltaan. McCarron on samaa mieltä.

– Emme voi sälyttää tätä veronmaksajille, mutta käytännössä tämä tarkoittaa lisää leikkauslistoja.

McCarronin mukaan kaupunkiorganisaation on nyt pohdittava, mikä on hyväksyttävä virhe.

– Jos ei kerta kaikkiaan osata, voidaanko jatkaa kaupunkiorganisaation palveluksessa? Koko prosessi perustuu siihen, että viranhaltijat valmistelevat virkavastuulla asioita, ja meidän tehtävänä on luottaa siihen. Tämä on iso lommo luottamukseen.

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ja suunnittelujohtaja Juha Helminen selvittivät asiaa perjantaina valtuutetuille.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Jaa.
Exit mobile version