torstai, 4 heinäkuun

Laitaoikeistolainen kansallinen liittouma tavoittelee ostovoiman kohenemista muun muassa verokevennyksillä.

Minna Kuusisto arvioi, minkälaisia talouspoliittisia vaikutuksia laitaoikeistolaisen Kansallisen liittouman vaalivoitolla olisi.

Laitaoikeistolainen kansallinen liittouma voitti Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen. EU-vastaisena profiloituneen puolueen voitto yksinkertaisella enemmistöllä voisi asiantuntijoiden mukaan lisätä Ranskan julkisen talouden kustannuksia.

Parlamenttivaalien seuraava kierros käydään tämän viikon sunnuntaina. Puolue on profiloitunut EU-vastaisena ja vedonnut populistisella talouspolitiikalla äänestäjiin.

Kansallinen puolue on lupaillut ostovoiman kohentamiseksi verohuojennuksia muun muassa energian arvonlisäveroon ja yritysverotukseen. Lisäksi puolue on kaavaillut Ranskassa viime vuonna toteutetun eläkeuudistuksen perumista. Eläkeuudistus nosti eläkeiän 62 ikävuodesta 64:ään.

Riskinä laitaoikeiston voittaessa siis on, että Ranskan talouden julkiset menot paisuvat entisestään. Ranskan budjettialijäämä on jo nyt yksi euromaiden suurimmista, ja se nousi viime vuonna jo -5,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Parlamenttivaalien tuloksesta reaktio Pariisin pörssissä

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto näkee vaarana, että puolue alkaisi voittaessaan ajamaan talouspolitiikkaa, joka kasvattaisi Ranskan julkisen talouden alijäämää entisestään. Tähän asti puolue on vaikuttanut oppositiossa.

– Riskinä on, että tehtäisiin isoja talouspoliittisia muutoksia, jotka heikentäisivät valtion tulopohjaa, eikä vastaavasti saada tilkittyä sitä muilla toimilla. Se jättäisi vajeen valtion budjettiin, lisäisi valtion alijäämää ja kasvattaisi velkaantumista.

Myös Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen näkee, että suurin talouspoliittinen huoli laitaoikeiston voittaessa liittyisi Ranskan ylivelkaantumiseen.

– Isoin riski muodostuu julkisen talouden hoidon näkökulmasta. Jos alkaisi näyttää siltä, että Ranska ei pysty enää suoriutumaan veloistaan.

Verotuksen keventämiseksi puolue tarvitsee yksinkertaisen enemmistön eli yli puolet äänistä. Ilman sitä se joutuu tyytymään ”kompromissiratkaisuihin” yhdessä muiden puolueiden kanssa.

Ensimmäisen kierroksen alustavien tulosten mukaan laitaoikeistopuolue Kansallinen liittouma sai 33,2 prosenttia, vasemmistokoalitio Uusi kansanrintama 28,1 prosenttia ja Macronin johtama keskustaoikeistolainen Yhdessä-koalitio 21 prosenttia äänistä.

Kuusisto ei pidä todennäköisenä, että kansallisen liittouman suosio yltäisi toisella vaalikierroksella yksinkertaiseen enemmistöön.

– Todennäköisin lopputulos on kuitenkin jakautunut parlamentti, jolloin kansallinen liittouma ei pysty jyräämään omaa agendaansa millään politiikan osa-alueella.

Parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen myös osakekurssit lähtivät Pariisin pörssissä nousuun, jonka on arvioitu olevan seurausta siitä, ettei laitaoikeisto ole saamassa yksinkertaista enemmistöä parlamentissa.

CAC 40 -indeksi kävi yli kahden prosentin nousussa maanantaina. Se kuvaa Pariisin pörssin tärkeimpien yhtiöiden kurssikehitystä. Myös yhteisvaluutta euron kurssi vahvistui.

Jaa.
Exit mobile version