Biojätteen lajittelusta tuli heinäkuussa pakollista kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa.
Jätelaki määrää lajittelemaan biojätteen, mutta talvi voi tuoda siinä mutkia matkaan.
Kovilla pakkasilla biojäteastia saattaa jäätyä, mikä voi estää sen tyhjentämisen. Kysyimme jäteyhtiöiltä, kuinka biojätteen kanssa tulee siinä tapauksessa toimia. Lisäksi kysyimme, kuinka keräysastian tai kompostin jäätymisen voi välttää.
Biojätteen lajittelusta tuli heinäkuussa pakollista kaikissa asuinkiinteistöissä, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa. Pakollisuus koskee myös alle viiden huoneiston rivi- ja kerrostaloja, omakotitaloja sekä vapaa-ajan asuntoja. Vaihtoehtoina ovat biojätteen erilliskeräys tai kotikompostointi.
Ei sekajätteeseen
Oulun seudulla toimivasta jäteyhtiö Kiertokaaresta, Helsingin seudun ympäristöpalveluista sekä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa toimivasta jäteyhtiö Jätekukosta kerrotaan, että biojäteastioita jäätyy talvisin jonkin verran.
Jäätyneet astiat aiheuttavat yhtiöille lisätyötä, jos jäätyminen estää tyhjentämisen. Silloin astia täytyy sulattaa siirtämällä se sisätiloihin. Jäätyneen astian tilalle voidaan toimittaa sulatuksen ajaksi korvaava astia.
Kaikista yhtiöistä painotetaan, että myös jäätynyttä biojäteastiaa tai kompostia saa käyttää normaalisti niin kauan, kun astiassa on tilaa. Jos komposti täyttyy, on siirryttävä talven ajaksi biojätteen erilliskeräykseen. Biojätettä ei saa laittaa sekajätteeseen.
Omalla toiminnalla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, ettei biojäteastia tai komposti jäädy talvella.
Kävimme Kuopiossa tarkastamassa jäätyneen kompostin Jätekukon palveluasiantuntija Juho Loposen kanssa.
Jäähdytä, kuivata ja eristä
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden käyttöpäällikkö Juho Nuutinen neuvoo kiinnittämään talvella erityistä huomiota biojätteen asianmukaiseen pakkaamiseen. Mitä vähemmän biojätepussissa on kosteutta, sitä parempi.
Jätekukon palveluasiantuntija Juho Loponen suosittelee repimään kotona biojätteen sekaan esimerkiksi käytettyjä talouspaperin tai munakennon palasia, jotka imevät kosteutta.
Myös biojätteen lämpötilaan on kiinnitettävä talvella huomiota. Jäteyhtiö Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä neuvoo pitämään biojätepussia hetken aikaa ulkona ennen sen viemistä biojätekeräykseen.
– Lämpimänä jäte jäätyy viileää helpommin, Pyörölä sanoo.
Juho Loponen ohjeistaa lisäksi eristämään biojäteastian tai kompostin pakkaselta lumella.
Katso videolta lisää vinkkejä, joilla voi estää biojäteastiaa tai kompostia jäätymästä.