keskiviikko, 26 kesäkuun

Suunnistuskylässä jännitys tiiviistyy ja otsalamppuja testaillaan. Suopursut tuoksuvat maastossa, ja Jukolan saunan kiukaiden alla palaa 25 kuutiota polttopuuta.

Kauhavan lentokenttäalueelle Etelä-Pohjanmaalle rakentunut Jukola-kylä elää juuri kiihkeintä vuorokauttaan.

Viestisuunnistustapahtumassa on mukana yli 3 000 joukkuetta. Naisten viesti on saatu päätökseen ja miehet odottavat illan ja yön hämärtymistä otsalamppujen kera. Reittien varrella tuoksuvat saniaiset ja suopursut.

Onko kaikki yhtä ja samaa tasaista, kun rasteja etsitään Kauhavan Mäenpään kylässä?

– Meillä ei ole suuria korkeuseroja, mutta pieniä kylläkin. Se tekee kilpailusta vaativan kisan. Pieniä kallionreunamia löytyy moneen suuntaan, toteaa Lakia-Jukolan kartta- ja ratavaliokunnan puheenjohtaja Juha Nivukoski.

Taivas kattona

Kymmenet tilapäisrakennukset palvelevat kymmeniä tuhansia kilpailijoita ja kävijöitä. Palvelujen ääreen on noussut myös alueella majoittuvien telttakylä.

Suihku- ja sauna-alue on ollut suurin ja työllistävin Lakia-Jukolan rakennelmista. Sitä ryhdyttiin tekemään jo pari kuukautta sitten.

Pukuhuoneessa on tilaa noin 250 neliötä. Suihkuja on 108 kappaletta, ja suihkutilan kattona on taivas.

– Jos Jukolan yössä pystyy suunnistamaan, niin kyllä suihkussakin voi olla ilman katosta. Ja kun suihkusta tulee märkää vettä, niin se on sama, vaikka vettä tulisi taivaaltakin, Lakia-Jukolan huoltopäällikkö Timo Liinamaa hymyilee.

Liinamaa on itsekin juossut aiemmin monet jukolat. Jukolan saunaan on lukuisissa viestisuunnistustapahtumissa ollut niin pitkä jono, ettei hän ole aina jaksanut jäädä odottamaan omaa vuoroaan.

– Jos on helteinen sää, saunaan menijöitä on vähemmän. Jukolan yö on kuitenkin usein niin viileä, että saunaan on sen jälkeen mukava päästä.

Seitsemäntoista saunanlämmittäjää

Lakia-Jukolan saunaan mahtuu kerralla arviolta 300 henkilöä. Noin 35 metriä pitkä saunarakennelma on jaettu väliseinillä kymmeneksi osastoksi. Seinät ja katto on rakennettu polyuretaanilevyistä.

Saunamajuri Juha Kalliokoskella on päävastuu kiukaiden lämmityksestä ja hänellä on listoillaan 17 saunanlämmittäjää. Polttopuita on varattu koko viikonlopuksi 25 kuutiota.

Lauantai-illalla saunanlämmityksestä tavoitettu Kalliokoski kertoo, että lauteilla on ollut täyttä jo Venlojen viestin jälkeen.

– Tästä se yltyy yöllä varmasti ruuhkaksi saakka. Saunasta kuuluu iloista puheensorinaa. Sitä on ollut kiva kuunnella, Juha Kalliokoski tuumaa.

Timo Liinamaa myöntää, että juuri suihku- ja saunatilojen rakentaminen on ollut hänelle itselleen haastavinta Jukolan infrastruktuurin luomisessa.

– Hyödynsimme tänne viime vuonna järjestetyn Suviseurat-tapahtuman vuoksi rakennettuja vesijohtoja, mutta jouduimme pidentämään niitä vielä lentokentän pohjoispäähän saakka.

Porvoosta tuotiin ja Mikkeliin viedään

Jukolassa kierrätys on kova sana. Tarvikkeet kiertävät Jukolasta toiseen.

– Tietysti aina välillä pitää jotain uusia, Timo Liinamaa huomauttaa.

Viime kesän Porvoon tapahtumasta Kauhavalle tuotiin viisi rekkalastillista rakennusmateriaaleja.

– Uutta puutavaraa ostimme lähinnä pohjarakenteisiin ja sokkeloihin.

Lakia-Jukolan päätyttyä mikkeliläiset purkavat Kauhavan tapahtuman ja siirtävät kaiken kierrätettävän Savoon odottamaan ensi kesän uutta Jukolaa.

Juhannukseksi purettu

Lakia-Jukolaa on rakennettu lentokenttäalueelle viikkoja. Tapahtuman jälkeen kaikki puretaan muutamassa päivässä.

– Pyrimme siihen, että lentokenttäalue on palautuskunnossa juhannukseen mennessä. Vähän olen toki pessimistinen, että jotain vielä jää juhannuksen jälkeenkin. Esimerkiksi bajamajoja lähtee täältä Turun Ruisrockiin vasta juhannuksen jälkeen.

Löytyykö vapaaehtoisia vielä purkutöihin, kun voimat on annettu jo etukäteen tapahtuman hyväksi?

– Mikkelin Jukolalla on purkuvastuu kaikesta kierrätettävästä materiaalista. Me olemme aputyövoimana siinä vaiheessa.

Timo Liinamaa uskoo, että auttavia käsipareja löytyy myös purkuvaiheeseen.

– Sen verran paljon on työtunteja takana, että se taitaa olla meille palkinto, kun saadaan alue purettua ja päästään huilaamaan, Liinamaa tuumaa.

Jaa.
Exit mobile version