torstai, 19 syyskuun

Suomen suurimpiin perhosiin kuuluva kiertokiitäjä lentelee nyt runsaana perhosharrastajien valkotupakkaistutuksilla. Kukilla on nähty jopa useita yksilöitä samaan aikaan.

Kiertokiitäjä (Agrius convolvuli) tunnetaan ahkerana valkotupakalla vierailijana. Perhosharrastajat varautuvat suuren kiitäjäperhosen vaelluksiin kasvattamalla perhosta houkuttelevaa kasvia.

Kukilla käydessään kiitäjät eivät laskeudu kukalle, vaan ojentavat yli kymmensenttisen imukärsänsä kukkaan.

Laji vierailee kukilla heti hämärän tultua ja uudestaan aamuhämärissä. Päivällä kiertokiitäjän voi löytää vaikka seinältä lepäämästä.

Tänä syksynä perhosharrastajat ovat voineet seurata jopa useiden kiertokiitäjien samanaikaista parveilua valkotupakkakasvustoilla. Kiertokiitäjiä on viime vuosina tavattu aiempaa runsaammin ja tänä syksynä niitä on nähty ennätyksellisiä määriä.

Kiertokiitäjä esiintyy vakituisesti Afrikassa, Lähi-idässä ja aivan Euroopan eteläisimmissä osissa. Perhoset vaeltavat näiltä alueilta kesän aikana pohjoisemmaksi ja ulottavat lentonsa Suomeen saakka.

Myös muita vaeltajaperhosia tavattu

Syksyn lämpimät ilmavirtaukset ovat tuoneet Suomeen myös muita harvinaisia vaeltajaperhosia, kuten hukkavaellusyökkösiä (Helicoverpa armigera) jopa pohjoisempaa Suomea myöten.

Myös huomattavasti pienempää kulkutähtikoisaa (Euchromius ocellea) on havaittu runsaasti.

Lämpimät eteläiset ja kaakkoiset ilmavirtaukset kohtia Suomea ovat jatkuneet jo pidempään. Ilmavirtausten mukana Suomeen on arveltu saapuneen myös sellaisia perhoslajeja, joita ei täältä ole aiemmin tavattu.

Jaa.
Exit mobile version