Kasvu on ollut vieläkin kovempaa – kuusinkertaista – jos tarkastellaan alueita, jotka kärsivät äärimmäisestä kuivuudesta vähintään kolmen kuukauden ajan vuodessa.
Arvostetun tiedejulkaisun The Lancetin tuore Countdown-raportti maalaa karun kuvan kuivuuden kasvusta maapallolla.
Sen mukaan 48 prosenttia maapallon pinta-alasta kärsi viime vuoden aikana äärimmäisestä kuivuudesta vähintään kuukauden ajan.
Verrattuna 1980-luvun dataan kuivuudesta, muutos on ollut huimaa. Kuivuudesta kärsivien alueiden yhteenlaskettu koko on kolminkertaistunut neljässä vuosikymmenessä.
Kasvu on ollut vieläkin kovempaa – kuusinkertaista – jos tarkastellaan alueita, jotka kärsivät äärimmäisestä kuivuudesta vähintään kolmen kuukauden ajan vuodessa.
Alueista pahiten kuivuudesta kärsivät Etelä-Amerikka, Lähi-itä ja Afrikan sarvi.
Lisää aiheesta: Raportti: Vesipula uhkaa jopa puolta maailman ruoantuotannosta
Äärimmäisen kuivuuden lisäksi ovat lisääntyneet myös muut sään ääri-ilmiöt, kuten esimerkiksi rankkasateet. Viimeisen 10 vuoden aikana rankkasateet lisääntyivät reilusti yli puolella maapallosta verrattuna vuosien 1961–1990 tilastolliseen lähtötasoon.
Kuivuuden kasvulla on vaikutusta ihmisten terveyteen
The Lancetin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutus ihmisten terveyteen on noussut kokonaan uudelle tasolle.
Verrattuna 1990-lukuun, kuivuuden kasvu on lisännyt elintarvikepulasta kärsivien ihmisten määrää 151 miljoonalla.
Äärimmäisen kuumuuden lisääntyminen on kasvattanut yli 65-vuotiaiden kuumuudesta johtuvia kuolemia 167 prosentilla samalla aikavälillä.
Kuivuus on lisännyt myös hiekkamyrskyjen määrää ja heikentänyt siten ihmisten hengitysterveyttä vaarallisen aavikkopölyn kulkeutuessa asuinalueille.
– Ilmastonmuutos etenee erittäin nopeasti. Se muuttaa elinolosuhteitamme sellaisiksi, joihin emme ole valmistautuneet, The Lancet Countdownin -johtaja Marina Romanello sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.
Hänen mukaansa äärimmäinen kuivuus tulee lisääntymään myös jatkossa, sillä viime vuosi oli mittaushistorian kuumin.