perjantai, 1 marraskuun

Ukrainan joukot ovat edenneet ainakin kymmenen kilometriä Venäjän maaperällä Kurskin alueella.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatuspaja Institute for the Study of War.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ukraina on tunkeutunut laajamittaisesti rajan yli Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Kokosimme tähän juttuun neljä mahdollista syytä Ukrainan tiistaina alkaneelle poikkeukselliselle maahyökkäykselle.

1. Venäjän joukkojen vetäminen idästä

Tutkijoiden mukaan Ukrainan hyökkäysoperaation tavoitteena voi olla Venäjän hyökkäyksien hidastaminen toisaalla, Itä-Ukrainassa.

Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi rajan yli noin tuhannen sotilaan ja lukuisten panssariajoneuvojen voimalla. Tukena oli drooneja ja tykistöä.

Venäjän väitettä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Ukraina on hyökännyt erittäin liikkuvalla mekanisoidulla joukolla, kirjoittaa tutkija Mick Ryan blogialusta Substackissa.

Ryan on Australian asevoimista eläköitynyt kenraalimajuri, joka työskentelee tutkijana amerikkalaisessa Center for Strategic & International Studies -ajatushautomossa.

Hänen mukaansa hyökkäykseen osallistuvista ukrainalaisprikaateista on tähän mennessä tunnistettu kaksi. Ne ovat eliittijoukoiksi luonnehditut 22. mekanisoitu prikaati ja 82. ilmarynnäkköprikaati.

Ukrainalaisjoukkojen mukana on huomattava määrä ilmatorjuntakalustoa. Tämä haittaa Venäjän kykyä käyttää tehokkaita liitopommeja hyökkäyksen torjumiseen, Ryan arvioi.

– Mahdollisesti mukana on ollut myös uusia F-16-hävittäjiäkin, eli puhutaan yhteisoperaatiosta, sanoo puolestaan apulaissotilasprofessori Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta Ylen haastattelussa.

Kukkola arvioi, että Ukraina saattaa yrittää pakottaa Venäjän siirtämään joukkojaan pois Itä-Ukrainan Donetskin alueelta puolustamaan Venäjän omaa maaperää.

Ukrainan joukot ovat olleet jo pitkään vaikeuksissa Donetskin alueella.

Mick Ryan arvioi blogissaan, että on todennäköistä, että Venäjä todella joutuu siirtämään jostain muualta joukkoja Kurskiin, mutta ei välttämättä Donetskin kaikkein tärkeimmiltä rintamalohkoilta.

Näyttää siltä, että Ukraina pelaa nyt uhkapeliä kovilla panoksilla.

Ryanin mukaan Kurskin operaatio voi paljastua joko loistavaksi vastaliikkeeksi tai strategiseksi virheeksi, joka tulee haittaamaan Ukrainan puolustusta itärintamalla.

2. Raju väite: Ukraina haluaisi räjäyttää Venäjän ydinvoimalan

Kurskin alueella sijaitsee tärkeää energia- ja liikenneinfrastruktuuria. Ne saattavat olla Ukrainan kohteena. Venäläiset sotabloggaajat spekuloivat, että Ukraina yrittäisi vallata Kurskin ydinvoimalan.

Ukrainan ja Venäjän joukot ovat käyneet taisteluja muun muassa Sudžan kaupungin ympäristössä.

Kaupungin lähellä sijaitsee tärkeä kaasunpumppausasema, jonka kautta venäläinen maakaasu kulkee Ukrainan läpi Eurooppaan.

Keskiviikkona uutisoitiin, että ukrainalaisjoukot olisivat saaneet kaasunpumppausaseman hallintaansa.

Venäläiskaasu virtaa silti edelleen normaalisti länteen, ukrainalaiset ja venäläiset lähteet kertovat.

Runsaan sadan kilometrin päässä rajalta sijaitsee Kurskin ydinvoimala. Venäläiset sotabloggaajat ovat spekuloineet, että ukrainalaiset yrittäisivät ottaa voimalan hallintaansa.

Tunnettu sotabloggaaja ja propagandisti Aleksandr Sladkov maalailee viestipalvelu Telegramissa kolme syytä sille, miksi Ukraina haluaisi ydinvoimalan itselleen.

Sladkov väittää, että Ukraina voisi yrittää vaihtaa Kurskin voimalan Zaporižžjan ydinvoimalaan, jonka Venäjä valtasi vuonna 2022.

Toinen vaihtoehto Sladkovin mukaan on, että Ukraina pyrkisi tekemään Kurskin ydinvoimalan toimintakyvyttömäksi.

Kolmanneksi Sladkov väittää, että Ukraina voisi vaatia Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta tai muuten se räjäyttäisi ydinvoimalan ja aiheuttaisi valtavan katastrofin.

Apulaissotilasprofessori Juha Kukkola ei pidä ydinvoimalaa todennäköisenä kohteena.

– Ydinvoimalan uhkaaminen asevoimilla saattaisi jopa rapauttaa Ukrainan tukea lännen suunnalta, Kukkola sanoo.

CSIS:n Mick Ryan kirjoittaa, että Ukraina voi pyrkiä pysäyttämään liikenteen Venäjän tärkeillä tie- ja rautatiereiteillä.

Sudžan kautta menee rautatie esimerkiksi Belgorodiin. Venäjä on käyttänyt sitä Harkovan rintaman huoltamiseen.

3. Vallatuilla mailla Ukraina voisi kiristää Venäjältä omia alueita takaisin

Ukraina pyrkii valtaamaan Venäjältä alueita ehkä siksi, että se voisi käydä niillä kauppaa rauhanneuvotteluissa, arvioi Mick Ryan. Vastineeksi se voisi saada takaisin Venäjän miehittämiä alueita.

Ukraina on toivonut, että Venäjä osallistuisi Sveitsissä marraskuussa järjestettävään rauhankonferenssiin. Venäjä on toistaiseksi kieltäytynyt kutsusta.

Neuvottelut maa-alueiden vaihtamisesta kuitenkin edellyttäisivät sitä, että Ukraina saisi pidettyä valtaamansa alueet.

– On vaikea arvioida, kykenisikö Ukraina oikeasti pitämään näistä alueista kiinni, kun varmasti Venäjä pian aloittaa vastahyökkäyksen, apulaisprofessori Kukkola sanoo.

Toistaiseksi Ukrainan hallussa olevat alueet Kurskissa ovat myös hyvin pieniä verrattuna Venäjän miehittämiin hyvin laajoihin alueisiin.

4. Taistelutahdon kohottaminen ja julkisuuden hallinta

Ukraina pyrkinee kiillottamaan heikon sotamenestyksensä julkisuuskuvaa. Menestyksekäs operaatio Venäjän maaperällä myös kohottaisi mielialaa kotirintamalla.

Apulaisprofessori Juha Kukkolan mukaan Ukraina saattaa pyrkiä vakuuttamaan läntiset liittolaiset siitä, että Ukrainan asevoimat kykenevät hyökkäyssodankäyntiin ja iskemään Venäjää vastaan.

Usko on ollut koetuksella. Euroopassa enää harva uskoo, että Ukraina voisi voittaa sodan.

Tutkija Mick Ryan arvioi, että Ukraina pyrkii myös nostamaan taistelutahtoa kotimaassa, jossa sodan pitkittyminen ja iskut energiaverkkoihin ovat lannistaneet mielialoja.

Ukraina ei ole toistaiseksi perustellut operaatiotaan.

Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak kuitenkin kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että kaikki Kurskissa ja muualla Venäjällä tapahtuva tuho on täysin Venäjän vastuulla, sillä se aloitti sodan.

Jaa.
Exit mobile version