torstai, 26 joulukuun

Pienessä museossa kävi noin 1 200 kävijää viimeisen viikonlopun aikana. Lenin-museon paikalle Tampereen työväentaloon avautuu ensi keväänä idänsuhteiden museo Nootti.

Tampereella vuodesta 1946 toiminut Lenin-museo sulki ovensa lopullisesti sunnuntaina.

Museonjohtaja Kalle Kallio kuvailee viimeistä viikonloppua hurjaksi. Pienessä museossa kävi noin 1 200 kävijää viimeisen viikonlopun aikana.

– En muista, että siellä olisi ollut näin vilkasta koskaan.

Länsimaiden viimeinen Lenin-museo on ollut tamperelainen erikoisuus. Monet kävijät halusivat olla todistamassa yhden aikakauden loppua.

Kallion mukaan museolle kävivät sanomassa jäähyväisensä niin vakikävijät kuin ihmiset, jotka eivät ole käyneet siellä koskaan aiemmin.

– Oli myös ihan ulkomailta tulleita, jotka olivat tulleet ihan tätä varten, kun tämä vielä täällä on.

Museon lopetus oli kansainvälinen uutinen

Uutinen museon lopettamisesta on noteerattu laajasti Euroopassa.

Asiasta on uutisoitu Italiaa ja Unkaria myöten. Esimerkiksi brittilehti The Times teki Lenin-museon lopettamisesta jutun.

Yle kertoi aiemmin, kuinka aihe on kiinnostanut myös Venäjällä. Kalle Kallio ei suostunut Venäjän valtiojohtoisen median haastattelupyyntöihin.

Videolla Kallio perustelee ratkaisua olla kommentoimatta asiaa:

Lenin ja Stalin kannetaan varastoon

Lenin-museon paikalle Tampereen työväentaloon remontoidaan idänsuhteiden museo Nootti. Uusi museo aukeaa helmikuussa 2025.

Kallion mukaan uudessa museossa ei ole vanhan museon vetonauloille, eli Leninin ja Stalinin vahanukeille ainakaan aluksi paikkaa.

– Ne ovat lähdössä varastoon ihan näinä ensimmäisinä päivinä.

Uuden museon teemoja on mietitty jo pitkään. Tavoitteena on rakentaa kokonaisuus, joka valottaa Suomen idän suhteiden historiaa nykykävijöitä palvelevalla tavalla.

Vanhasta uuteen siirtyminen näkyy myös Kalle Kallion omassa elämässä. Ammatillinen identiteetti muuttuu.

– Vaimon kanssa juteltiin eilen illalla, ja hän totesi yhtäkkiä ilahtuneena, että hyvänen aika, minä en ole enää naimisissa Lenin-museon johtajan kanssa. Lasketaanko se siviilisäädyn muutokseksi?

Jaa.
Exit mobile version