maanantai, 23 syyskuun

Myös Lapin ely-keskus hakee muutosta aluehallintoviraston Kemi- ja Iijoen kalatalousvelvoitteita koskeviin aluehallintoviraston päätöksiin.

Lapin ely-keskuksen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston heinäkuussa antamassa Kemi- ja Iijoen kalatalousvelvoitepäätöksessä on merkittäviä puutteita.

Ely-keskus moittii päätöstä myös yleisen kalatalousedun kannalta monelta osin ongelmalliseksi.

– Aluehallintovirasto on virheellisesti hylännyt Lapin ely-keskuksen esittämiä vaatimuksia, jotka koskevat muun muassa vanhojen uomien vesittämisratkaisujen selvittämistä sekä velvoitteen tarkistamista määräajan puitteissa, todetaan tiedotteessa.

Kokonaisuudessaan aluehallintoviraston päätös heijastelee ely-keskuksen mukaan edelleen vahvasti istutuskeskeistä velvoitehoitoa.

Lapin ely-keskus katsoo, että aluehallintoviraston päätöksessä ei ole annettu lain mukaisia, riittävän täsmällisiä ja yksiselitteisiä kalateiden rakentamista ja toimintaa koskevia reunaehtoja.

Päätöksessä ei ole myöskään asetettu päämäärää sille, millä aikataululla istutuskeskeisestä velvoitehoidosta on tarkoitus luopua ja millä aikataululla tavoitteet luonnonmukaisesta velvoitehoidosta niin meritaimenen kuin lohen luontaisesta elinkierrosta on tarkoitus saavuttaa Kemi- ja Iijoella.

Ely-keskus huomauttaa, että sen valituksessaan esittämät vaatimukset ja toimenpiteet velvoitesisällöksi siirtävät velvoitehoidon painopisteen selkeämmin luontaiseen lisääntymiseen perustuvaan ja pitkäjänteiseen koko jokiekosysteemiä palvelevaan kokonaisuuteen.

– Haettavilla ratkaisuilla on merkittävää ennakkoarvoa, jonka vaikutukset tulevat ulottumaan laajalti myös muille rakennetuille joille ja yleiseen kalatalousetuun. Yhteistyö useissa kalataloudellisissa asioissa kuitenkin luonnollisesti jatkuu luvanhaltijoiden kanssa, toteaa tiedotteessa kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen.

Jaa.
Exit mobile version