Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin aloitustapaamisen keskiviikkona Rovaniemellä.
Lapin hyvinvointialueen vapaaehtoinen muutostukiprojekti alkoi keskiviikkona Rovaniemellä, kun saman pöydän ääreen kokoontui Laphan johtoa sekä edustajia muun muassa valtiovarainministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.
Tukiprojektin perimmäinen syy on Laphan heikko talous. Projektin on määrä tukea talouden ja toiminnan suunnittelua. Vuoropuhelussa pyritään tunnistamaan Lapin erityispiirteitä sekä keinoja vauhdittaa alueen uudistumista.
Lapin hyvinvointialue toivoo, että valtioneuvosto huomioisi lainsäädännössä ja rahoituksessa Lapin erityispiirteet kuten pitkät välimatkat, runsaan matkailun sekä siirtymätasauksen tuoman rahoitusvajeen.
Ministeriöiden edustajat nostivat esiin myös Lapin turvallisuuspoliittinen roolin, raskaan teollisuuden ja erityisen luonnon.
– Keskustelua käytiin hyvässä hengessä ja sellaisella tavoitteella, että hyvinvointialue saa ministeriöiltä konkreettista tukea uudistamistyöhönsä, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto Laphan tiedotteessa.
Palvelujen tuottaminen on haastavaa
Ministeriöille pyrittiin tekemään myös selväksi, että välimatkojen vuoksi palvelujen tuottaminen on Lapissa muuta maata haastavampaa. Väkiluku maakunnassa vaihtelee sesongin mukaan, ja matkailu työllistää terveyspalveluiden lisäksi pelastuspalveluja.
Ensisijaisesti hyvinvointialue toivoo valtiolta ratkaisua siirtymätasauksesta aiheutuneeseen 107 miljoonan alijäämään. Lappi pystyy kattamaan muut alijäämät lain vaatimaan vuoteen 2026 mennessä, mutta ei kaikkia siirtymätasauksesta johtuvia alijäämiä.
Ministeriöiden suuntaan hyvinvointialue tähdensi edelleen, että Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaa supistava uusi sairaalalaki nostaa hyvinvointialueen kustannuksia noin 3,5 miljoonaa euroa.
Lappi osallistuu kevääseen kestävään vapaaehtoiseen muutostukiprojektiin viiden muun hyvinvointialueen kanssa.