lauantai, 26 lokakuun

Iäkkäiden ihmisten pitkäaikainen laitoshoito ei ole kohta enää laillista. Asukkaille muutos voi olla jopa positiivinen: jatkossa jokaiselle on oltava oma huone sekä WC ja suihku.

Lapin hyvinvointialue (Lapha) valmistautuu järjestelemään uudelleen pitkäaikaisen laitoshoidon, ympärivuorokautisen palveluasumisen ja vuodeosastojen toiminnan Kemi-Tornion alueella. Jo kesällä aluehallitus päätti lopettaa Tornion Suensaaren palvelukeskuksen 31 laitoshoidon paikkaa ja Kemissä Nestorin vanhainkodin 29 paikkaa.

Pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituksia ei ole tehty enää 1.7.2024 jälkeen.

Marraskuussa aluehallitukseen viedään päätettäväksi ”lounaisen alueen ikääntyneiden asumisen palvelurakennemuutosesitys”, johon sisältyy myös esitys laitoshoidon paikkojen korvaamisesta. Kemissä kyseeseen voi tulla asukkaiden siirtyminen ympärivuorokautisiin palveluasumisyksiköihin, joita pyörittävät joko Lapha itse tai yksityiset sosiaalipalveluyritykset. Asiasta päättää kuitenkin aluehallitus.

Jo kesäkuussa Lapha päätti vastaavista muutoksista Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä.

Työntekijät hädissään

Laphan suunnitelmat ovat järkyttäneet monia työntekijöitä, sillä asukkaiden siirtyminen yksityisiin yksiköihin voi merkitä työn loppumista Laphalla.

Esimerkiksi Nestorin vanhainkodin henkilökunta on vedonnut aluehallitukseen, että se ei lakkauttaisi Nestoria. Vetoomuksen mukaan työntekijät eivät voi käsittää, että tällaiset ratkaisut toisivat hyvinvointia ikäihmisille.

Moni pelkää myös sitä, että Lapha päätyy ajamaan alas oman Iltarusko-palveluasumisyksikkönsä Kemissä, jolloin sen työpaikat siirtyisivät yksityisiin yrityksiin.

Työpaikkojen vähenemisestä ja ikäihmisten muuttojen aikataulusta voidaan kertoa tarkemmin vasta sen jälkeen, kun esityksen tarkka sisältö paljastuu marraskuussa Laphan aluehallituksen kokouksen alla.

Niiranen: Asukkaalle asiat eivät muutu huonompaan suuntaan

Laphan sosiaalijohtaja Liisa Niiranen sanoo, että mikäli muutos toteutuisi korvaamalla toiminta muissa yksiköissä, asukkaalle ei ole eroa, päätyykö hän Laphan omaan vai yksityiseen palveluasumisyksikköön. Kummassakin tapauksessa yksikön henkilöstömitoitus ja muut vaatimukset ovat samoja.

Myös asiakasmaksu pysyy samana. Asukas maksaa palveluista summan, joka on enimmillään 85 prosenttia hänen tuloistaan riippumatta siitä, kuka palvelun tarjoaa.

Nykyiseen laitoshoitoon verrattuna asumisen laatu saattaa joillakin jopa parantua.

Palveluasumisyksiköissä jokaisella on oma huone ja WC- ja suihkutila. Nykyisin laitoshoidon asukkaat saattavat joutua jakamaan huoneen tai suihkutilan useammankin henkilön kanssa.

Henkilöstö tulisi sijoittumaan hyvinvointialueen muihin toimipisteisiin.

Myös vuodeosastot siirtyvät uuteen paikkaan

Meri-Lapin vanhat vuodeosastot ovat myös muutoksen piirissä. Loppu on käsillä 60-paikkaiselle vuodeosastolle Sauvosaaren sairaalassa Kemissä sekä 16-paikkaiselle vuodeosastolle Simossa.

Niiden toiminta on tarkoitus siirtää Länsi-Pohjan keskussairaalan tiloihin. Laphan terveysjohtaja Miia Palo sanoo, että siirto tapahtuu todennäköisesti ensi vuoden loppupuolella.

Palon mukaan suunnitelmat tarkentuvat pian sen jälkeen, kun aluevaltuusto hyväksyy siirrot periaatetasolla ensi maanantaina. Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon paikkoja uuteen vuodeosastoon tulee ja minne se tarkkaan ottaen sijoitetaan Länsi-Pohjan sairaalassa.

Palon mukaan petipaikkoja tullee saman verran kuin niitä on nykyiselläänkin.

Jaa.
Exit mobile version