torstai, 16 tammikuun

Lapin yliopiston uusi professuuri luotaa tekoälyn ja juridiikan rajapintaa. Rehtori Antti Syväjärvi sanoo, että se keskittyy esimerkiksi tekoälyn vastuullisuuteen ja eettisyyteen.

Peter Sarlinin säätiö on lahjoittanut 10 miljoonaa euroa tekoälyprofessuureihin 13 suomalaiseen yliopistoon. Professuurit liittyvät tekoälytutkimukseen keskittyvään Suomen Ellis-instituuttiin, joka on myös perusteilla.

Ellis-instituutin professuurien tarkoituksena on tutkia teknologian lisäksi yhteiskunnallisia aspekteja. Esimerkiksi Lapin yliopiston professuuri kartoittaa tekoälyn vaikutuksia oikeustieteeseen ja päin vastoin, sanoo rehtori Antti Syväjärvi.

– Tekoäly synnyttää moniulotteisia oikeudellisia, eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Meidän pitää tutkia esimerkiksi tekijänoikeuteen, vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyviä reunaehtoja.

Syväjärven mukaan tekoälytutkimuksen pitää viedä vahvasti eteenpäin myös kestävää kasvua sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa.

Yhteistyötä huippututkimuksen ja kasvuyritysten välille

Peter Sarlin tunnetaan ennen kaikkea Silo AI -tekoäly-yhtiön perustajana. Hän toivoo, että professuurien perustaminen houkuttelee kansainvälisiä huippututkijoita Suomeen, mikä voi auttaa luomaan itseään ruokkivan tutkimusympäristön.

Monin paikoin huippututkimuksen ympärille on syntynyt yritysryppäitä, jotka hyödyntävät käytännössä teoreettista tutkimustietoa. Tällaisia start up -yrityksiä rehtori Antti Syväjärvi toivoo tekoälyprofessuurin houkuttelevan jatkossa Lappiin.

Syväjärven mukaan huippututkimuksen leima on myös se, että tehdään yhteistyötä kunnianhimoisten yritysten kanssa.

– Tekoälyn oikeudelliset reunaehdot synnyttävät monia mahdollisuuksia mutta myös esteitä. Näistä meillä pitää olla tietoa, jotta huippututkimus voi esimerkiksi kasvuyritysten kanssa rakentaa kestäviä ekosysteemejä.

Jaa.
Exit mobile version