lauantai, 19 lokakuun

Kilpisjärven kyläkeskuksessa mitattiin perjantaina 11,2 astetta.

Lämmin ilma on kietonut Lapin vaippaansa, ja lukemat lämpömittareissa ovat olleet tavanomaista huomattavasti lämpimämpiä.

Kilpisjärven kyläkeskuksessa oli erityistä aihetta riemuita lämpöaallosta, sillä siellä mitattiin perjantaina jopa 11,2 astetta.

– Poikkeuksellisen lämmintä on ollut. Tällaisen toistuvuus on plus 30 vuotta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Vendi Pelkonen.

Kun toistuvuus on plus 30 vuotta, tarkoittaa se, että samanlaisia lukemia tavataan korkeintaan vain yli 30 vuoden välein.

Hieman vertailupohjaa antaa koko tähänastisen lokakuun korkeimpien lämpötilojen keskiarvo Kilpisjärvellä nyt, joka on 2,8 astetta.

Vuosien 1991 – 2020 kaikkien lokakuiden keskilämpötila Kilpisjärvellä on ollut -0,5 astetta, viime vuonna samana päivänä, eli 18. lokakuuta ylin lämpötila oli -1,7 astetta.

Pelkosen mukaan näin lämmin poikkeama johtuu mahdollisesti tiitä, että yöllä Kilpisjärvellä oli sumua ja lämpötila on pysytellyt siksi hyvin aloillaan. sitten päivä on ollut aurinkoinen ja 11,2 astetta mitattiin kello 15.20 iltapäivällä, kun aurinko oli ehtinyt porottaa jo usean tunnin. Päivän pituus perjantaina oli Kilpisjärvellä 8 tuntia ja 44 minuuttia.

Ylen meteorologi Aleksi Lohtander kertoo, että lämpimät jatkuvat.

– Koko maassa sää on tavanomaista lämpimämpää tulevina päivinä. Esimerkiksi Sodankylässä 5 vuorokauden päivän ylimmän lämpötilan keskiarvo on 8,2 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 1,9 astetta.

– Muuallakin Suomessa on laajalti 5-6 astetta tavanomaista lämpimämpää tulevina päivinä. Myös yölämpötilat ovat reilusti keskiarvoa korkeammat, Lohtander ennustaa.

Jaa.
Exit mobile version