Ultraääntä käyttävä uuttolaite nopeuttaa esimerkiksi yrttiöljyn ja liköörin valmistusta.
Uusi lappeenrantalainen keksintö lupaa nopeuttaa ammattikokkien työtä.
LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto ovat kehittäneet ultraääneen perustuvan uuttolaitteen. Laitteen avulla maku saadaan siirrettyä raaka-aineesta nesteeseen kymmenessä minuutissa.
– Uuttoprosessi ei kestäkään viikkoja tai kuukausia, vaan uuton voi tehdä senhetkiseen tarpeeseen, kuvailee lehtori ja keittiömestari Jukka Moilanen LAB-ammattikorkeakoulusta.
Hänen mukaansa esimerkiksi tilliöljyn uuttaminen kestäisi perinteisellä tavalla vähintään tunteja ja limoncello-liköörin huolellinen valmistaminen jopa pari kuukautta.
Lisäksi ultraääni on uuttamisessa tehokas, joten makua tuovaa raaka-ainetta tarvitaan vähemmän kuin perinteisessä uutossa.
Intensiivinen maku
Laitteen kehittäjien tavoitteena on, että uutteen maku olisi ainakin yhtä hyvä kuin perinteisellä tavalla valmistetun.
Palautetta uutteista he ovat pyytäneet Suomen kokkimaajoukkueelta, joka vieraili tiistaina Lappeenrannassa.
Joukkueenjohtaja Katja Tuomaisen mukaan esimerkiksi tilliuute oli maultaan yllättävänkin intensiivinen verrattuna perinteiseen uutteeseen, mutta väri ei ollut aivan yhtä syvä. Hän uskoo, että uuttolaitteelle voisi olla ammattikeittiöissä käyttöä.
– Ravintolamaailmassa halutaan tehdä tehokkaasti ja säästää sekä aikaa että raaka-ainetta. Tämä olisi siihen ihan loistava, koska ultraäänitekniikassa on minimoitu hävikin määrä, Tuomainen sanoo.
Ultraääniuuttoa on kehitetty Lappeenrannassa vajaan neljän vuoden ajan. Nyt uuttolaitteelle haetaan patenttia.
– Tällä hetkellä kohderyhmää ovat fine dining -ravintolat. Ajatuksena on, että se olisi jokapäiväisesti käytössä vähän kuin yleiskone on, sanoo Moilanen.