perjantai, 17 toukokuun

Tarkastetuista yrityksistä vain kaksi sai puhtaat paperit. Yritys voi pahimmassa tapauksessa saada laiminlyönnistä jopa lähes 70 000 euron sakon.

Lapissa tarkastetuista safariyrityksistä laiminlyöntimaksuprosessiin päädyttiin yhden yrityksen osalta. Muut yritykset saivat toimistaan vain toimintaohjeita. Kuvan kelkkasafari ei liity juttuun. Kuvituskuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Moni lappilainen ohjelmapalveluyritys rikkoo lakia. Ongelmia on tarkastusten mukaan erityisesti vuokratyövoiman ja alihankkijoiden taustaselvityksissä, jotka jäävät useimmiten tekemättä.

Aluehallintoviraston tarkastusraporttien mukaan lähes kaikissa tarkastetuissa yrityksissä oli laiminlyöty tilaajavastuulain velvoittamia selvityksiä.

Yle on jo aiemmin kertonut lappilaisten safarifirmojen ongelmista muun muassa ulkomaisen työvoiman käytössä.

Lain mukaan yritysten täytyy tarkistaa, että heidän käyttämänsä alihankkijat tai työvoimaa vuokraavat yritykset täyttävät omalta osaltaan lakisääteiset velvoitteensa. Kyse on esimerkiksi siitä, onko alihankkijayritys hoitanut omien työntekijöidensä eläkemaksut.

Lain tarkoituksena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista sekä estää harmaata taloutta.

Vain kaksi yritystä ei rikkonut lakia

Yle pyysi nähtäväksi kaikki kyseistä lakia koskevat valvontaraportit, joita aluehallintovirastossa oli tehty koskien lappilaisia ohjelmapalveluyrityksiä viime vuoden ja kuluvan vuoden alun aikana.

Asian valvonta kuuluu Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Tarkastuksia oli tehty yhteensä kymmenen eri puolilla Lappia toimiviin yrityksiin. Vain kaksi toiminnassa olevaa yritystä sai tarkastuksessa täysin puhtaat paperit.

Tarkastuksissa ilmeni useita epäkohtia. Laiminlyönnit ovat olleet viraston raporttien mukaan varsin yleisiä ja jopa systemaattisia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Antti Liukkonen ei silti pidä laiminlyöntien määrää erityisen silmiinpistävänä. Selvitysten tekemättä jättäminen on tuttua muillakin aloilla.

– Puutteet ovat aika yleisiä. Voidaan sanoa, että kaikista tarkastetuista yrityksistä 70 prosenttia saa ainakin yhden toimintaohjeen, Liukkonen sanoo.

Selvityksiä hankittiin vasta tarkastusta varten

Yritykset eivät raporttien mukaan olleet hankkineet lainkaan tai olivat hankkineet liian myöhään lain edellyttämiä selvityksiä koskien käyttämäänsä vuokratyövoimaa tai alihankkijoita.

Selvitykset oli usein hankittu vasta aluehallintoviraston tarkastusta varten. Joissakin tapauksissa selvitykset olivat puolestaan vanhentuneet.

Liukkosen arvion mukaan laiminlyöntien taustalla on usein tietämättömyys. Valvontaa kohdennetaan usein yrityksiin, joita ei ole aiemmin tarkistettu.

Lapissa matkailualalle on syntynyt nopeassa tahdissa paljon uusia yrityksiä. Silloin tietämättömyys saa kaverikseen vielä kiireen.

– Jos on kyseessä kasvava ala tai yritystoiminta, ja aletaan nopeasti tekemään töitä, voi iskeä vauhtisokeus tai ainakin kiire, eikä tarvittavia selvityksiä ehditä tehdä.

Lain rikkomisesta voi seurata laiminlyöntimaksu

Liukkosen mukaan noin kahdeksassa prosentissa kaikista tarkastetuista yrityksistä laiminlyönnit ovat niin vakavia, että ne johtavat laiminlyöntiprosessiin. Siitä voi edelleen seurata yritykselle jopa useiden kymmenien tuhansien eurojen sakot.

Lapissa tarkastetuista safariyrityksistä laiminlyöntiprosessiin päädyttiin yhden yrityksen osalta. Muut yritykset saivat toimistaan vain toimintaohjeita.

Laiminlyöntiprosessi koski yrityksen tekemää sopimusta liettualaisen linja-autoyrityksen kanssa.

Lain mukaan ulkomaista sopimuspuolen pitäisi toimittaa eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevat selvitykset koko sopimussuhteen ajalta ennen työnteon aloittamista Suomessa. Tilaajan pitäisi lain mukaan myös selvittää jo ennen työn alkamista, että kaikilla lähetetyillä työntekijöillä on voimassa olevat todistukset sosiaaliturvan määräytymisestä. Mitään kyseisiä selvityksiä ei ollut tehty.

Jaa.
Exit mobile version